Vágólapra másolva!
Kiválóan teljesít ma a BUX régiós versenytársaihoz képest, elsősorban a MOL, és a Richter vezetésével, de a többi blue chip is pozitív tartományban áll. Eközben a forint a tegnapi 300-as árfolyamtól eltávolodni látszik, és 299 alá is benézett ma az árfolyam.Jó hangulat uralkodik az európai piacokon is, a vezető indexek szinte kivétel nélkül emelkedésben vannak. A piac vélhetően nagyobb mozgásokat produkálhat Mario Draghi fél3-kor esedékes beszéde alatt.Amerikában is kedvező nyitás várható, de egy esetleges kedvezőtlen EKB bejelentés negatív hatása könnyen átterjedhet a másik kontinensre is a nyitást megelőzően.
Vágólapra másolva!

Mindenkit leelőz a BUX

Továbbra is felülteljesítő a BUX, jelenleg 1 százalék körüli pluszban tartózkodik. Ezzel szemben a régiós börzék a tegnapi záróár közelébe tartózkodnak, míg a cseh PX index már közel 0,5 százalékos mínuszban áll.

Forrás: [origo]

Jól teljesítenek ma a magyar blue chipek, közöttük is élenjáró a Richter, valamint a MOL, akik 1,5 százalék körüli értékben drágultak a reggeli kereskedésben.

Forrás: [origo]

Valamelyest korrigált az E-Star árfolyama a reggeli mínusz 9 százalék után, és jelenleg már csak 3 százalékos csökkenésben van. A piaci reakció a tegnapi sikertelen csődegyezségi tárgyalás miatt történt, ahol a társaság az első csődegyezségi tárgyaláson a kamatok elengedése mellett a hitelek átütemezését javasolta a kötvényeseknek, sikertelenül. Az újabb javaslatcsomagban a hitelezők az újonnan kibocsátandó 50 millió darab új részvényből részesültek volna követeléseik elengedése fejében, de ezt sem fogadták el a hitelezők.

Ma reggel határozottabb erősödést mutat a forint, az euróval szembeni jegyzés a 299-es szint alá is benézett. Mint ismert a tegnap esti órákra végül csak megcsípte a lélektani háromszázas szintet a forint, ami figyelembe véve a jelenleg uralkodó jó nemzetközi hangulatot igen rossz hírnek számít, mert ha elszáll a befektetők optimizmusa az még nagyobb nyomást jelenthetne a hazai fizetőeszköz árfolyamára. A dollár/forint jegyzés 230-nál, míg a svájci frankkal szembeni kurzus 242,7-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Jó hangulat van Európában

Jól teljesítenek a reggeli kereskedésbe a nyugat-európai piacok, a vezető indexek 0,3-0,8 százalékos pluszokban vannak. Alulteljesítő a görög ASE index, a börze megközelítőleg 1,5 százalékos csökkenésben van ma. A DAX tovább halad a 8000 pontos szint felé.

Forrás: [origo]

5 százalék alá csökkent a 10 éves spanyol kötvényhozam, miután az ország sikeresen bocsátott ki 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket 5 milliárd euró értékben. 5 százalékos hozam alatt utoljára januárban forogtak a másodlagos piacon a 10 éves spanyol kötvények.

Kamatdöntő ülés tart ma az ECB, valamint az angol jegybank is. Előbbi esetében 0,75 százalékon áll az alapkamat, míg Angliában 0,5 százalék ennek mértéke, azonban nem kizárt, hogy kamatvágásokra kerül sor. A 14:30-kor kezdődő Mario Draghi vezette sajtótájékoztató mindenképpen érdekes lehet, melyen az olasz választásokról is megkérdezhetik a jegybankelnök véleményét.

Közel 15 százalékos mínuszban vannak az Aviva papírjai, miután a cég bejelentette, hogy csupán 9 pennys osztalék kifizetését tervezik a 2012-es eredmény után. A bejelentés egyértelműen csalódás a befektetők számára, akik 16 pennys osztalékkal számoltak a részvényeik után.

Gyenge negyedéves profitot ért el a lengyel Alior Bank, amit főleg a vártnál rosszabb kamatbevételek okoztak. A jelentés hatására az árfolyam 6 százalékos mélyrepülésbe kezdett. Éves szinten azonban továbbra is szépen teljesített a "csodabanknak" nevezett Alior Bank, folytatva az elmúlt években tapasztalt szárnyalását.

Az Alior Bank árfolyama (Varsó)

Forrás: [origo]

Már több mint 4 százalékos pluszban van a gyorsjelentést követően a német Adidas. Az árbevétel tekintetében az elemzői várakozásoktól elmaradó számokat jelentettek, a negyedik negyedéves veszteség pedig 272 millió euró lett. A bruttó fedezet tekintetében viszont jól teljesítettek. A társaság 2013-ban kétszámjegyű növekedést vár, valamint 890 és 920 millió euró közötti nettó eredményt, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 946 millió eurós nyereséggel. Pozitívum ugyanakkor, hogy 1,35 eurós osztalék fizetését tervezi a cég, szemben a Bloomberg konszenzusban szereplő 1,25 euróval.

Az Adidas árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

0,1-0,3 százalékos emelkedéssel nyithatnak ma az amerikai piacok a határidős előrejelzések alapján. Az EKB kamatdöntő ülése, valamint Mario Draghi szavai azonban alapvetően megváltoztathatják a hangulatot, így érdemes lehet fél3-kor figyelni azokra.