Vágólapra másolva!
15 milliárd értékben ad el 170 darab utasszállító gépet a Boeing a Ryanairnek az ügylethez közel álló források szerint, akik a hivatalos bejelentést a jövő hétre várják. Az ír fapados légitársaság azután döntött a nagybevásárlás mellett, miután nem tudta nyélbe ütni helyi versenytárásának, az Aer Lingusnak a felvásárlását. A Boeing árfolyama kedvezően reagált a hírre, ezzel 2008 májusa óta nem látott magasságokig emelkedett az árfolyama.
Vágólapra másolva!

A Boeing 15 milliárd dollár értékű megrendelést kapott a Ryanairtől, aminek keretében 170 darab 737-es modellt értékesít majd az ír fapados légitársaságnak - írja a Bloomberg az ügyhöz közel álló, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A jelenlegi 737-es NG modellek eladása jól jött a Boeingnek, mivel a légitársaságok már az új, hatékonyabb motorokkal szerelt Max típusú gépekre várnak, amivel a repülőgépgyártó csak 2017-ben szándékozik megjelenni a piacon.

A Ryanair ezzel a megrendelésével továbbra is csak Boeing gépekkel rendelkezik, habár a cég fontolgatta, hogy Airbusokat vásároljon, illetve az is szóba került, hogy finanszírozási nehézségek miatt versenytársaitól veszi meg az utasszállítókat. A légitársaság eddig halogatta az új gépek beszerzését, mivel szerette volna felvásárolni a szintén ír Aer Lingus fapados céget, de azt az európai versenyfelügyelet februárban már második alkalommal hiúsította meg.

A újabb Boeing megrendelésekkel Európa legnagyobb fapados társaságának megvalósíthatóvá válhat az a célja, hogy 10 év alatt elérje a 120 milliós utasforgalmat, ami igen ambiciózus célkitűzés, hiszen tavaly 80 millió utas vette igénybe a Ryanair szolgáltatásait

Randy Tinseth, a Boeing marketingért felelős vezetője elmondta, hogy stratégiájuk az, hogy a jelenlegi 737-es modell vásárlóit elkötelezzék az amerikai gyártó repülőgépei mellett, akik így az új Max típust is megvásárolhatják majd. Ugyanakkor a Ryanair-ügylettel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni. A fapados légitársaságtól sem kívánták kommentálni a hírsztelést a The Irish Independent beszámolja szerint. A nevük elhallgatását kérő források azt nyilatkozták, hogy az ügyletet valószínűleg jövő héten jelentik be.

A Boeing árfolyama tegnap kedvezően reagált a híresztelésre, ezzel 2008 májusa óta nem látott magasságokba ért el. Az idei évben pedig már 12 százalékkal került feljebb, amivel felülteljesítette az S&P 500 index 9 százalékos menetelését is.

A Boeing árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

A Ryanair árfolyama (London)

Forrás: [origo]