Ciki a vezetékes? Szabadulhat tőle a telekomcég

Vágólapra másolva!
Csütörtök reggeli lapértesülés szerint a legnagyobb lengyel telekomcég, a TPSA a vezetékes üzletágának leválasztásán gondolkozik. A cáfolatra nem kellett sokat várni a vállalattól, mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy néhány éve már felmerült az egység leválasztása. Azóta pedig csak rosszabbul megy a társaságnak, az árbevétel mellett a profitabilitás is jócskán visszaesett, sőt, a részvényeseknek egy nagyobb osztalékvágással is szembe kellett nézniük.
Vágólapra másolva!

Cáfolja a cég a megjelenteket

A vezetékes üzletágának értékesítését mérlegeli a legnagyobb lengyel telekommunikációs társaság, a TPSA a Dziennik Gazeta Prawna információi szerint. A napilap meg nem nevezett forrásai szerint egyelőre még nem született döntés az ügyben. Nem sokkal a hír tegnapi megjelenését követően máris cáfolták a társaság részéről, elmondásuk szerint egyáltalán nincs szó a vezetékes szegmens eladásáról. Elemezői vélemények szerint az egységért mintegy 10 milliárd zlotyt kaphatna az eladó.

A TPSA története során nem először merülne fel a feldarabolás lehetősége, ugyanis 2008-ban már megkezdte a felkészülést a társaság a lépésre, de végül 2009 októberében felhagyott tervével, miután egyezséget kötött a helyi telekommunikációs hatósággal. A megállapodás értelmében a telekomcég növeli beruházásait, míg a hatóság nem csökkenti a nagykereskedelmi árakat, melyet a versenytársak akkor fizetnek a TPSA-nak, amikor igénybe veszik a hálózatát. Nem ez lenne az első eset, hogy egy telekommunikációs vállalat le szeretné választani vezetékes üzletágát, a Telecom Italia már hosszabb ideje dolgozik az ügyön.

A befektetők pozitívan értékelték a sajtóértesülést, aminek eredményeképp 3 százalék feletti emelkedéssel indította a tegnapi kereskedést a TPSA részvénye. Az ezt követő cáfolatra viszont már esett az árfolyam, de a kereskedés végére még így is megőrzött 1,3 százaléknyi pluszt, amivel a pesszimista hangulatban a WIG20 legjobban teljesítő komponensének számított.

A TPSA árfolyama (Varsó)

Forrás: [origo]

Egyre gyengébben muzsikál a TPSA

A lengyel telekomcég igen komoly gondokkal küzd, amit jól mutatnak az elmúlt negyedévekben közzétett gyenge gyorsjelentések. A legutóbbi, 2012 negyedik negyedévi profitja jócskán alulmúlta az egy évvel korábbi nyereséget (-86%), és az elemzői várakozásokat (-62%) is. Az elmúlt 10 évet tekintve a TPSA többségében az árbevétel csökkenésével nézett szembe. Ezen kívül a cég jövedelmezősége is sokat romlott, az egy évtizeddel korábbi amortizációt és értékcsökkenést is tartalmazó üzemi eredményhányad (EBITDA margin) 44 százalékról 34 százalékra csökkent.

Forrás: [origo]

A bizonytalan helyzetet jól mutatja, hogy a menedzsment továbbra sem fogalmazott meg konkrét számokat a jelenleg is folyó üzleti évre. Elmondásuk szerint azonban jelentős nyomás helyeződhet a lengyel telekommunikációs szektorra az éleződő verseny és a mobil végződtetési díjak további csökkentése miatt. Ennek orvoslására pedig jelentős létszámleépítéseket tervez a társaság.

A részvényesek számára további érvágás volt, hogy a menedzsment az elmúlt fél évben kétszer is visszavágta 2012-es osztalékjavaslatát, először ősszel, majd legutóbbi a katasztrofális negyedéves jelentést követően. A legfrissebb terv szerint 0,5 zloty osztalékot fizetne ki a tavalyi eredmény után a TPSA a tavalyi 1,5 zloty után. A menedzsment tájékoztatása szerint a telekomcég pénzügyi helyzete lehetővé tenné, hogy kifizessék az 1 zlotys osztalékot, de inkább óvatosságra törekednek, mivel nagyobb kifizetései keletkezhetnek a cégnek egy uniós bírság, illetve a frekvenciatenderek miatt.

A lengyel telekomcég nem az egyedüli a régióban, amely osztaléka visszavágására kényszerült. Hasonló sors jutott a cseh Telefónica CR-nek és az osztrák Telekom Austriának is, egyedül a Magyar Telekom maradt ki a körből, fenntartva 50 forintos osztalékát. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója az Investor.hu-nak adott interjújában kifejtette, hogy a társaság addig lesz képes 50 forintos osztalékot fizetni, amíg nettó eladósodottsági rátája nem megy 40 százalék fölé. Legutóbb 2012 június végén járt a sáv tetejének közelében ez az érték, azóta viszont 34,3 százalékig süllyedt év végére. Az osztalék mértékének visszavágása a teljes európai szektort érinti, ami részben a csökkenő vezetékes bevételekre vezethető vissza.

Forrás: [origo]

Nem véletlen, hogy a sajtó a vezetékes üzletág értékesítését szellőztette meg, hiszen az elmúlt években a csökkenő árbevétel mellett a vezetékes szegmens hozzájárulása is egyre kisebb volt a TPSA teljes értékesítéséhez képest. 2007 óta már 9 százalékponttal alacsonyabb a vezetékes bevételek aránya az összbevételhez képest. 2011-ben a mobil üzletág vette át a vezető szerepet, a két egység között rés azóta pedig csak tágult.

Forrás: [origo]

Mi a helyzet a Magyar Telekommal?

A Magyar Telekom esetében hasonló trendek figyelhetők meg, mint amit már az előzőekben a TPSA esetében is bemutattunk. A hazai telekomcég bevételeit tekintve szintén visszaszorulóban van a vezetékes szegmens. A 12 havi gördülő adatokat figyelembe véve, amíg 2009 elején a teljes értékesítés 44,2 százalékát adta a vezetékes szegmens, addig 2012 végén már csak az összeg 36,6 százalékára rúgott. A legutóbbi három negyedév gördülő értékesítési adatait figyelembe véve ugyan az árbevétel növekedése emelkedésnek indult, de ezt javarészt csak a rendkívül alacsony nyereséghányadú energiakiskereskedelmi tevékenységének köszönheti a társaság, ami a profitabilitást nem orvosolja. A vállalat vezetése a tevékenység ügyfélmegtartó hatása miatt dolgozta ki az előbbi startégiát, amivel a vezetékes ügyfélállomány lemorzsolódását kívánták megfékezni. A közműadó idei bevezetése mintegy 7,2 millárd forintnyi adófizetési kötelezettséget ró évente a telekomcégre, ami akár már meg is kérdőjelezheti a tevékenység végzését.

Ha abból indulnánk ki, hogy a Magyar Telekom esetében is egyre kisebb szeletet képvisel a vállalat bevételein belül a vezetékes szegmens, akkor joggal merülhetne fel az üzletág leválasztásának lehetősége, ugyanakkor a két vállalatot nem feltételenül célszerű összehasonlítani. Egyrészt sem a Magyar Telekom, sem anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak a menedzsmentje nem tervezett és jelentett be hasonló lépést. Ezen kívül a hazai telekomcég az eladósodottság terén is jól áll, aminek köszönhetően az 50 forintos részvényenkénti osztalékát is fenn tudta tartani, ezzel pedig az európai telekommunikációs szektor szűk körébe tartozik.

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.