Az új SimCity után új vezérigazgató jön

Vágólapra másolva!
Vegyesen fogadták a befektetők az Electronic Arts vezérigazgatójának lemondását. Az árfolyam a hétfői kereskedés utáni órákban erőteljes emelkedésnek indult, a kedden azonban már 8 százalékos mínuszt halmozott fel. Az eladói dominancia vélhetően a cég körüli bizonytalanság növekedésével magyarázható.
Vágólapra másolva!

Távozik posztjáról a többek között FIFA és Medal of Honor játékokat is gyártó Electronic Arts (EA) vezérigazgatója, John Riccitello, aki a gyenge pénzügyi eredményekkel indokolta döntését. Larry Probst az EA igazgatótanácsának elnöke a hétfői kereskedést követően jelentette be, hogy a cég új vezérigazgató után néz. A március 30-tól megüresedő pozíció legfőbb várományosa Peter Moore, az EA operatív igazgatója, valamint a 42 éves Frank Gibeau, a társaság termékfejlesztéséért felelős igazgatója vehet át.

A vezérigazgató lemondását a zárást követően kitűnően fogadták a befektetők, és több mint 3 százalékot drágult a részvény. Kedden azonban beszakadt az árfolyam és egészen 17 dollár közelébe zuhant.A tőzsde zárását követő kereskedésben az árfolyam egyből 8 százalékos szárnyalásnak indult, ami jól jelzi a befektetők és Riccitello közötti viszony hűvösségét.

Az Electronic Arts árfolyama az elmúlt napokban (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Riccitello 2007 óta állt az EA alkalmazásában a cég pedig meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtott ez idő alatt, továbbá a részvények is értékük közel 70 százalékát veszítették el az elmúlt 6 év során.

Nem fogyott a FIFA sem

A befektetőknek azonban minden oka megvolt a korábbi vezérigazgatóval szembeni elégedetlenségre, az elmúlt években az EA fokozatosan veszített teret a legnagyobb játékgyártónak számító Activisionnal szemben, mely a bevételek alakulása terén is jól látszik. Ezzel együtt a hagyományos videójáték piac is meglehetősen válságos helyzetben van, ami főleg a mobiltelefonok és a táblagépek térnyerésével magyarázható a PC-kkel és konzolokkal szemben.

Forrás: [origo]

Ha az elmúlt öt évet nézzük, akkor az EA négyszer is negatív éves eredményről számolt be, az idei üzleti évtől várt a korábbi 4,5 milliárd dolláros árbevételt pedig 3,78 milliárdra módosították az elemzők. Ezzel egy időben változtattak a módosított EPS előrejelzésen is, ami a korábbi 1,2 dollárról csökkent 0,9 dollárra, jól jelezve a folyamatok nem megfelelő alakulását.

Forrás: [origo]

Az utolsó csepp a pohárban vélhetően a cég harmadik negyedéves (október-december) jelentése lehetett, melynek főbb számai elmaradtak az elemzői várakozásoktól.

Fókusz az online játékokon

Riccitello az utóbbi években komplett cégeket vásárolt meg, mint a PopCap Games, vagy a Playfish Inc, melyektől az online játékok piacán való előretörést remélte. A vezérigazgató ettől remélte a profitabilitás javulását, viszont az EA árbevételén belül még mindig a konzolra és PC-kre szánt játékokból származó bevételek dominálnak, az internetes játékokból származó bevétel aránya pedig lényegében változatlan maradt.

Forrás: [origo]

Bár a vezetőváltással kapcsolatos bizonytalanságok rövidtávon megnehezíthetik a cég életét, a kezdeti bizonytalanságok eloszlása után minden esélye megvan az új vezérigazgatónak, hogy növekvő pályára állítsa a játékgyártással együtt szenvedő technológiai céget, mely Riccitello alatt, főleg a pénzügyi válság hatására jelentősen veszített értékéből és azóta sem tudott kikászálódni a nehéz helyzetből.

Az Electronic Arts árfolyama az elmúlt 6 évben (Nasdaq)

Forrás: [origo]