Szabadulnának az IMF-től az írek

Vágólapra másolva!
Több mint kétszeres túljegyzés mellett bocsátott ma ki tízéves lejáratú államkötvényeket Írország, melyre 2,5 éve nem volt példa. Az ország kötvénypiacon nyújtott egyre aktívabb szerepvállalása jól jelzi stabilizációs folyamatok pozitív irányát, érdemes viszont figyelembe venni, hogy az utóbbi időkben jelentős hozaméhség van a nemzetközi piacokon, ami kockázatosabb instrumentumok felé irányítja a befektetők figyelmét.
Vágólapra másolva!

Négyszer annyi államkötvényre kapott ajánlatot az ír kincstár, mint amennyit eredetileg tervezett eladni. A 12 milliárd eurónyi beérkezett ajánlatból végül 5 milliárdot fogadtak el, ami így is óriási sikerként értékelhető a szigetország számára. A tranzakció lebonyolításában olyan nagy bankok vettek részt, mint a Barclays, a Danske Bank, vagy akár a HSBC, illetve a Goldman Sachs.

A 4,14 százalékos aukciós hozam kedvezőnek értékelhető, ha a hasonlóan magas adósságállománnyal küzdő országok, mint Olaszország, Spanyolország másodlagos piacokon kialakult 4,68-4,75 százalékos hozamához viszonyítjuk.

A kedvező eredmény oka elsősorban a nemzetközi hangulatban kereshető, a likviditásbőség, valamint az alacsony hozamok komoly hozaméhséget generálnak. A befektetők ebből kifolyólag olyan kockázatosabb eszközöket is vásárolnak, mint az ír állampapírok, de vélhetően a nemrég végrehajtott magyar dollár-kötvénykibocsátás sikerességében is ez a jelenség állhat.

Írország utoljára 2010-ben bocsátott ki 10 éves lejáratú kötvényeket, majd 68 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomagot kért adósságai finanszírozásához. Az ír kormány ezt követően számos megszorítást hajtott végre az országban, főleg adóemelések és kiadáscsökkentések formájában.

A 10 éves kötvények kibocsátása rendkívül fontos lépésként értékelhető az ország stablilizációs folyamátban, a kötvénypiacra való visszatérés az ország adósságbesorolását is kedvezően érintheti. Az ötéves kötvényhozamok esetében egyébként az utóbbi időben jelentős csökkenés tapasztalható a másodpiacon, ez is jelzi az országgal kapcsolatos kockázatok egyértelmű csökkenését.

Forrás: [origo]

Optimizmusra adhat okot, hogy az előző hónapban javította az országgal kapcsolatos kilátásait a Standard & Poors, negatívról stabilra módosítva azt. A Berenberg Bank vezető elemzője, Holger Schmieding szerint azonban Írországnak nem olcsó forrásokra lenne szüksége, hanem az EKB támogatására az IMF programjából való kilépéshez.