Nem fogynak az Apple gépei

Vágólapra másolva!
2013-ban felülkerekedhetnek az iPad mini készülékek a nagyobb kijelzős társaiknál, legalábbis az eladott darabszámokban mindenképp. Az Apple számára nem túl jó a hír, mivel a kisebb tabletjeinek jövedelmezősége elmarad a cég átlagos profitabilitásától.
Vágólapra másolva!

Jelentősen megváltoztatta az Apple az iPadek eladására vonatkozó 2013-as előrejelzéseit a piaci pletykák szerint. Míg korábban 100 millió tablet eladásával számoltak, most már csak 88 millió iPad eladását valószínűsíti a technológiai óriás. A DigiTimes-on megjelenő hír különös figyelmet érdemel, hiszen vélhetően szoros kapcsolatban állnak az Apple kínai beszállítóival.

Az összes iPad eladásán belül eddig vezető szerepet betöltő nagy kijelzős iPadek 60 millió helyett csupán 33 millió példányban kelhetnek el az év folyamán. Ezzel szemben az iPad Mini a korábban becsült 40 milliós értékesítéssel szemben várhatóan 55 milliós darabszámban fogy majd.

Forrás: [origo]


Amennyiben az információk pontosak, akkor az igen meglepő lehet az Apple számára, hiszen korábban úgy tartották, hogy pont az iPad Mini készülékek értékesítése nem tud majd felfutni a nagyobb tabletek miatt.

Még nagyobb probléma a cég számára, hogy az iPad Mini készülékek 170 dollárral olcsóbbak, mint nagyobb társaik, illetve a fajlagos jövedelmezősége is a cég átlagos szintje alatt található, vagyis az értékesítés összetételének eltolódása a cég profitabilitását is gyengíti majd.


Ettől függetlenül még mindig jobb, hogy a cég (kevésbé jövedelmező) iPad Mini terméke váltja fel a vásárlók kezében eddig helyet foglaló nagykijelzős iPadeket, mint a Samsung, Amazon, vagy akár a nagy ellenlábas Google mini tabletjei.

Az árbevétel növekedési ütemére is komoly hatást gyakorló eltolódás a Minik felé vélhetően nem tesz jót az utóbbi hónapokban siralmas tőzsdei teljesítményt produkáló cégnek. Az Apple árfolyama ma is már közel 1 százalékot esett.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]