A kivonuláson gondolkodik az Elmű tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Ha a kormány, a szándékainak megfelelően, további harminc százalékkal csökkenti a lakossági áramárakat, az Elmű-ÉMÁSZ lehúzhatja a rolót - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Marie-Theres Thiell, a cégcsoport igazgatóságának elnöke. Szerinte nincs luxusprofit, sőt mára csak a veszteség maradt. A tulajdonos, a német RWE a kivonuláson is gondolkodik.
Vágólapra másolva!

"A villamosenergia-számla egyharmadát adók - elsősorban az áfa - teszik ki, több mint egyharmad megy az állami nagykereskedőnek, az MVM-nek, és kevesebb mint egyharmad áll rendelkezésre arra, hogy működtessük a hálózatot, az ügyfélszolgálatot, anyagokat vásároljunk, béreket fizessünk. Ha ezt a maradék harminc százalékot is elveszik, az Elmű-ÉMÁSZ befejezheti a tevékenységét, mert nem tudjuk kifizetni a számláinkat" - mondta a Nol.hu-n megjelent interjúban Marie-Theres Thiell.

Az igazgatósági elnök azt mondta, az Elmű-ÉMÁSZ idei eredménye az árcsökkentés és a nemrég bevezetett úgynevezett közműadó miatt negatív lesz, ezért az üzembiztos és balesetmentes szolgáltatáshoz szükséges beruházásokat továbbra is fenntartják, de további korszerűsítésre nincs módjuk. Azt jósolta, hogy emiatt kevesebb megbízást tudnak adni több ezer magyar alvállalkozónak, melyek így számos munkahelyet lesznek kénytelenek leépíteni.

Marie-Theres Thiell tagadta, hogy a német RWE a magyar leánycégein keresztül nagy profitot vitt volna ki az országból, sőt, állítása szerint még a befektetett pénze sem térült meg. Arról, hogy eladná-e a vállalat a magyar társaságot, azt mondta, ebben az ügyben még nem kereste meg senki.