Végre egy jó hír a világ legnagyobb acélgyártójától

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokhoz képest jobb negyedévről számolt be a világ legnagyobb acélgyártója, az ArcelorMittal. Az amszterdami tőzsdén forgó cég a főbb sorokat tekintve ugyan éves alapon rosszabb beszámolót tett közzé, de a részvények jól reagáltak. 1,2 százalékos pluszban mozog az ArcelorMittal.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb acélipari cége, az ArcelorMittal ma reggel számolt be előző negyedéves teljesítményéről. A társaság az előző év azonos időszakához képest lényegesen gyengébb eredményt tud felmutatni. Az árbevétel 14, a vállalat működési eredménye az adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtt (EBITDA) pedig 23 százalékot zsugorodott, míg az egy részvényre jutó veszteség tovább hízott.

Jó hír viszont a részvényesek számára, hogy sikerült az elemzői várakozásokat túlszárnyalnia a cégnek. Az árbevétel a Bloobmerg konszenzust 0,6 százalékkal teljesítette felül az ArcelorMittal, miközben az EBITDA-t 5,6 százalékkal, ráadásul az egy részvényre jutó veszteség csak 14 cent lett, szemben a mínusz 23 centtel.

A teljes 2012-es évet nézve a cég 3,73 milliárd dolláros veszteséget ért el, leginkább a negyedik negyedéves értékvesztési leírások miatt.

Forrás: [origo]

A menedzsment a törékeny európai gazdasági helyzet ellenére lát némi javulást a piacain, 2013-ban a 2012-es szinttől nagyobb, 7,1 milliárd dollárt meghaladó EBITDA-t szeretne elérni a vállalat. A Bloomberg által megkérdezett elemzők ettől viszont picit jobb, 8 milliárd dolláros EBITDA-t várnak az acélgyártótól.

Az ArcelorMittal a negyedév során 1,4 milliárd dollárral tudta csökkenteni eladósodottságát, így a teljes nettó hitelállomány 21,8 milliárd dollárra esett vissza. A társaság adósságbesorolását korábban mindhárom nagyobb minősítő bóvliba sorolta, ami miatt a forrásbevonás költségei megdrágultak a cég számára. A vállalat január 9-én jelezte, hogy 3,5 milliárd dollár értékben szeretne tőkét bevonni, hogy csökkentse a hiteleit.

Forrás: [origo]

Az ArcelorMittal a 2012-es évben 88,2 millió tonna acélt állított elő, idén pedig arra számít a vezetés, hogy 2-3 százalékkal tudják növelni a termelést, nagyjából összhangban a globális szükséglet bővülésével. Főként Kínában és Brazíliában várják a kereslet növekedését.

A részvények jól reagáltak a gyorsjelentésre, 1,2 százalékos pluszban mozognak az amszterdami piacon.

ArcelorMittal napi grafikon (Amszterdam)

Forrás: [origo]