Aggasztó: osztalékot vágott a Magyar Telekom szektortársa

Vágólapra másolva!
Jelentős profit csökkenésről számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében a cseh Telefónica CR telekomcég, amivel az elemzők is számoltak, igaz, a konszenzust még így is 3 százalékkal elvétette a társaság. A befektetők számára viszont jóval kedvezőtlenebb hír, hogy 40 koronáról 30 koronára vágta vissza osztalékfizetési javaslatát a menedzsment. Az európai telekomszektorban szinte már mindennapossá vált a részvényesi juttatások visszavágása, így nem nevezhető akkora meglepetésnek, hogy a Telefónica CR is ezt az utat választotta. Egyedül a Magyar Telekom számít kivételnek, azonban egyre több kockázati tényező mutat az osztalék csökkentésének irányába, holnap már leránthatja a leplet a menedzsment javaslatáról.
Vágólapra másolva!

Óriási profit csökkenés

39 százalékos profit zuhanásról számolt be a legnagyobb cseh telekommunikációs cég, a Telefónica CR negyedik negyedéves gyorsjelentésében. 2012 utolsó három hónapja során 1,76 milliárd cseh koronás nyereséget termelt az egy évvel korábbi 2,87 milliárd koronát követően, amivel mintegy 3 százalékkal maradt el az elemzői konszenzustól.

A bevételek a negyedév során 5 százalékkal zsugorodtak 2011 azonos időszakához képest. A telekomcég az ügyfelek csökkenő hívásaival, a tovább éleződő versennyel és a kedvezőtlen szabályozó változásokkal indokolta az értékesítés lemorzsolódását.

Mi várható?

2012 egészét tekintve a telekomcég kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredményhányada (EBITDA margin) az árbevételhez viszonyítva 41,4 százalék volt, ami a menedzsment várakozásai szerint idén minimális mértékben csökkenhet. A tavalyi 6,2 milliárd koronás beruházást követően idén már kevesebb mint 6 milliárd koronát készül beruházásokra elkölteni a Telefónica CR.

A profitabilitás javítása érdekében már a múlt hónap során egy jelentős létszámleépítést jelentett be a társaság, ami a munkaerő-állományának 10 százalékát érinti. Ezen kívül a menedzsment kedvezően értékeli, hogy a negyedik negyedév során a kulcsterületeken egyaránt növelni tudták előfizetők számát.

A társaság további árerózióra számít a közeljövőben, amit egy lehetséges negyedik szereplő piacra lépésével indokoltak, a frekvencia tender azonban még zajlik. Tavaly már megjelent egy virtuális mobilszolgáltató a cseh piacon, amivel fokozódott a verseny, ugyanakkor kedvező fejlemény, hogy a Bleskmobil a Telefónica CR hálózatát veszi igénybe, ami utóbbi számára bevételi forrásnak bizonyul.

Újabb osztalékvágás a szektorban

Több európai telekomcéggel egyetemben a cseh Telefónica CR is csökkentené éves osztalékfizetését. A menedzsment ezúttal 30 koronás részvényenkénti osztalékot javasol, míg a Bloomberg elemzői konszenzusa 37,6 koronás kifizetéssel számolt, miután az elmúlt években 40 korona összegű juttatásban részesülhettek a befektetők.

A tavalyi és az idei kifizetésben közös, hogy nem a teljes összeget fizeti ki a tárgyévi profitból a Telefónica CR, hanem egy részét a korábbi évek során felhalmozott nyereségből , azaz az eredménytartalékból téríti meg. 2012-ben ez az összeg 13 korona volt, míg idén 10 korona lesz. Ehhez jön majd hozzá a 20 korona, amiből így összeáll a 30 koronás érték. 2014-re jelenleg 35 koronás osztalékkal számolnak az elemzők, azaz egyelőre a jelenlegi kifizetést fenn tudná tartani a cég.

Forrás: [origo]

Régiós osztalékkörkép

A főbb régiós telekomcégek közül az elmúlt egy évben a Telefónica CR mellett a Telekom Austria és a TPSA is osztalékot vágott. Egyedül a Magyar Telekom nem nyúlt még hozzá az összeghez, a holnapi gyorsjelentést követően azonban már fény derülhet arra is, hogy mit lép a hazai telekommunikációs cég.

A Telefónica CR prémiuma a 10 éves cseh állampapír hozamához képest még az osztalék csökkentését követően is legmagasabb a régiós telekomszektorban. Legközelebb a Magyar Telekom prémiuma található, azonban egy hasonló negatív lépés esetén eltávolodhatnak az értékek.

Forrás: [origo]