Mégis növekedett az USA gazdasága év végén?

Vágólapra másolva!
A decemberi külkereskedelmi adat szerint 3 éve nem látott alacsony szintre csökkent az USA külkereskedelmi hiánya a hónap során. Szakértők szerint a kedvező adat nyomán a gazdaság visszaeséséről árulkodó negyedik negyedéves GDP adatot felfelé fogják módosítani, így az év utolsó három hónapjában valószínűleg növekedni tudott az ország gazdasága.
Vágólapra másolva!

A pénteken publikált statisztika szerint az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlege 3 éve nem látott alacsony hiányt mutatott 2012 decemberében. Az export bővülése és olajimport csökkenése oda vezetett az év utolsó hónapjában, hogy az elemzők által előrejelzett 46 milliárd dolláros deficit helyett 38,5 milliárd dollár lett a hiány tényleges értéke.

Ez az adat arra enged következtetni, hogy az Egyesült Államokban felül fogják vizsgálni a negyedik negyedéves GDP növekedési adatot, amely még a gazdaság 0,1 százalékos csökkenését mutatta. Ennek oka részben az inflációval korrigált export csökkenése volt, bár a most közzétett december havi statisztikák alapján az előzetes adat nem volt helyes.

A Pantheon Macroeconomic Advisors egyik elemzője úgy nyilatkozott, hogy a decemberi adat 0,7 százalékponttal növelheti a negyedik negyedéves GDP növekedési statisztikát.

A kedvező adathoz nagymértékben hozzájárult az gáz- és olajkitermelés felfutása. A kőolaj export rekord nagyságú 1 milliárd dollárral növekedett decemberben. A tavalyi év során összességében 1997 óta nem látott mélységekbe esett az ország kőolaj behozatala.

A 2012 évet tekintve a külkereskedelmi hiány 3,5 százalékkal 540,4 milliárd dollárra csökkent a megelőző évhez képest. A deficit ténye még mindig negatívan hat az Egyesült Államok gazdaságára, azonban az export 4,4 százalékos növekedése nyomán a korábbi évekhez képest csökkent a nyomás.

Forrás: [origo]