Vágólapra másolva!
Az Európa tanács elnöke az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: 2012 fordulópontot jelentett az euróövezet válságában, reméli "már túl vagyunk a nehezén", de az uniós tagállamoknak folytatniuk kell a gazdasági reformokat.
Vágólapra másolva!

Herman Van Rompuy szerdán Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A megbeszélés után közösen tartott sajtótájékoztatójukon az Európai Tanács elnöke kiemelte, a válságkezelésben elért eredmények ellenére nem lehet hátradőlni, fokozatosan és kitartóan tovább kell haladni a valódi gazdasági unió megteremtése felé. Kiemelte, a következő többéves (2014-2020) költségvetési keretről született megállapodás "jó és fontos" Magyarországnak és Európának egyaránt.

A várakozásoknál jobb gazdasági növekedési eredményre számít - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a sajtótájékoztatón. Orbán Viktor elmondta: Magyarország azt kéri az Európai Tanács elnökétől, hogy miután Magyarország nem része az eurózónának, és mivel a magyar gazdaság problémái - a kommunista múltja miatt - bizonyos sajátosságokat is mutatnak, legyen fogadókészség és megértés azokkal a magyar gazdaságpolitikai intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek az eurózónához tartozó államok szempontjából szokatlannak tűnnek.

Orbán kijelentette, Magyarország ma több mutatóban is jobban teljesít, mint korában bármikor, így az államadósság, a költségvetési hiány, a folyó fizetési mérleg és a foglalkoztatástekintetében, "csak a növekedéssel van gond".

A kormányfő kijelentette, fontos nekünk az eurózóna sikere, ezért támogatjuk a bizalom helyreállítasat és a növekedés felpörgetését célzó intézkedéseket.

A keddi kormányülésen az önkormányzati adósságátvállalásról született döntést ismertetve Orbán azt mondta, az 5000 főnél népesebb települések esetén az átvállalás mértéke 40 és 70 százalék között lesz (Budapest esetében 60 százalék), a mértéke összesen 600 milliard forint.

Mindez azért lehetséges, mret cserébe az önkormányzatok elfogadtak olyan szabályokat, amelyek lehetetlenné teszik az ilyen mértékű újabb eladósodást. A miniszterelnök kijelentette, "nem fogadjuk el, hogy az államadósság növelésével kellene a növekedest serkenteni, hiszünk abban, hogy ez az adósság csökkentese mellett is lehetséges".