Lelép a vezér, örömittasak a részvényesek!

Vágólapra másolva!
Négy és félév után otthagyja a telekommunikációs eszközöket gyártó franci Alcatel Lucent céget a vezérigazgató, Ben Verwaayen. A befektetők pozitívan fogadták a hír, mivel a vezető regnálása alatt a társaság csupán egy évben volt nyereséges és részvényeik árfolyama ezalatt 70 százalékos zuhanást szenvedett el.
Vágólapra másolva!

Négy és fél év után lemond az Alcatel-Lucent vezérigazgatója, Ben Verwaayen, miután nem tudott jelentős fordulatot véghez vinni a cégnél. Vezetése alatt az Alcatel árfolyama 70 százalékot zuhant, sőt, még osztalékkal sem gazdagodhattak a befektetők. Ráadásul tavaly év végén 25 év után kikerült a párizsi tőzsde fő indexéből, a CAC-ből, amiben a kezdetek óta helyet foglalt.

Verwaayen megbízatása májusban jár le, amit azonban elmondása szerint nem kíván meghosszabbíttatni a közgyűléssel. A hírre 11 százalékot ugrott az árfolyam kilenchavi csúcsra.

A Bloomberg meg nem nevezett forrásai szerint a menedzsmentben az verte ki legutóbb a biztosítékot, hogy a vezérigazgató egy 1,6 milliárd dolláros hitelcsomagért fontos szabadalmakat és eszközöket jelölt meg fedezetként. A hír kommentálását elutasította a cég szóvivője.

Az Alcatel-Lucent heti grafikonja

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tavaly sem brillírozott az Alcatel, a ma közzétett gyorsjelentés tanulsága szerint 1,37 milliárd eurós veszteséget hozott össze az elemzők által várt 18,9 milliós mínusszal szemben, igaz, ez egy nagyobb, 1,4 milliárd eurós egyszeri leírásnak tudható be. Ez azonban kevésbé vígasztalhatja a befektetőket, hiszen a társaság az elmúlt években csupán egyszer tudott nyereséget felmutatni, sőt, a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint idén és jövőre is veszteséges lehet az Alcatel.

Az egyelőre még vezérigazgatói pozícióban lévő Verwaayen elmondása szerint 2013 kicsit jobb lehet, mint az előző év. Az USA-tól igen erős eredményt várnak a kínai felfutás mellett, míg Európa egyelőre nagy kérdőjelnek ígérkezik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]