Kiskutyát vettek a revizorok

Vágólapra másolva!
A NAV ellenőrei egy ebtenyésztőnél jártak, de számlát nem kaptak. Becslésük szerint 232 fajtiszta kiskutyát, összesen 16 millió forintért adhatott el az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

Egy fővárosi ebtenyésztőnél végzett adóellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Mint kiderült, az igazolhatóan több mint 200 fajtatiszta kiskutyát értékesítő nő engedélyek nélkül folytatta tevékenységét, jövedelmét pedig eltitkolta a hatóság elől.

Az interneten hirdette eladásra westie fajtájú kiskutyáit egy budapesti ebtenyésztő, akihez inkognitóban lévő adóellenőrök kopogtattak be. A vevők 80 ezer forintot fizettek egy ebért és kutyatápot is vásároltak, de nyugtát, számlát nem kaptak. Az adóellenőrök megállapították, hogy a magánszemély évek óta foglalkozik kutyatenyésztéssel, továbbá kutyaeledelt is forgalmaz és igény szerint kutyakozmetikai szolgáltatást is nyújt.

A próbavásárlás tapasztalatai alapján indult, több évre és több adónemre kiterjedő adóellenőrzés során az is kiderült, hogy a tenyésztő semmilyen engedéllyel nem rendelkezett üzletszerű tevékenységének folytatásához, bevallásokat nem nyújtott be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, értékesítései, bevételei után sem áfát, sem egyéb közterhet nem fizetett.

A kiváltott származási lapok (törzskönyvek) tanúsága szerint a nő legalább 232 fajtatiszta kiskutyát adott el az elmúlt években, melyből a NAV megállapítása szerint csaknem 16 millió forint bevétele származott. A kutyakozmetika és a kutyaeledel értékesítése kapcsán további 10 milliós bevételt titkolt el.

A NAV regionális adó főigazgatósága a kockázatelemzések, az interneten és egyéb felületeken megjelenő hirdetések, valamint az adóhatósági rendszerekben fellelhető információk összevetése alapján azt valószínűsíti, hogy számos tenyésztő nem tesz eleget adófizetési kötelezettségének. Ezért a jövőben kiemelten vizsgálni fogjuk ezt a területet a fővárosban és Pest megyében.

Javasoljuk a tenyésztőknek, hogy tekintsék át adóbevallásaikat és amennyiben szükségesnek ítélik, pótolják adókötelezettségeiket. Ezt az ellenőrzés megkezdéséig adóbírság és késedelmi kamat nélkül, az önellenőrzési pótlék megfizetésével megtehetik.