Vágólapra másolva!
Tartja előnyét a magyar részvényindex délben, amiben továbbra is az Egis és az OTP remek teljesítménye van segítségére. A gyógyszeripari cég erős gyorsjelentést tett közzé tegnap piaczárás után, amire nagyobb ugrással reagáltak a papírjai, míg a bank részvényei további csúcsokat döntögetnek, miután tegnap 17 hónapja nem látott magasságokba kerültek. A forint is jó erőben van a sikeres dollár alapú devizakötvény-kibocsátás után, és egyhavi csúcsán mozog az euróval és svájci frankkal szemben.Európában nincsenek nagyobb mozgások, a részvényindexek vegyesen teljesítenek a felemás vállalati gyorsjelentések után. A befektetők vélhetően a délutáni amerikai makroadatokra várhatnak, amikor a kiskereskedelmi forgalom és import árindex januári alakulását fogják közzétenni a tengerentúlon. Amerikában 0,1 százalékos emelkedésekre lehet felkészülni nyitás után a határidős indexek alapján, így az indexek további csúcsokat kezdhetnek döntögetni.
Vágólapra másolva!

Havi csúcsán a forint

Továbbra is jó erőben van a magyar részvényindex, mely délben 0,7 százalékos pluszban tanyázik. Emelkedésében nagy szerepet játszhat a tegnapi sikeres dollár alapú devizakötvény-kibocsátás, melynek keretében 3,25 milliárd dollárnyi dollár alapú devizakötvényt értékesítettek. A BUX ezzel vezeti régiós társai sorát.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet leginkább az Egis remek teljesítménye támogatja, a gyógyszergyártó részvényei 3,8 százalékot meneteltek a cég kedvező gyorsjelentése után. Ilyen mértékű napon belüli erősödésre nyolc hónapja nem volt példa, és a papírok árfolyama 14 hónapos csúcsot ostromol.

Egis árfolyama

Forrás: [origo]

A többi blue-chip is jó formában van, az OTP tegnap ütött 17 hónapos csúcsáról mászik egyre feljebb, és már 1,3 százalékos pluszt szedett össze. Rajtuk kívül a Magyar Telekom kissé korrigálni kezdte tegnapi nagyobb gyengülését, és 0,2 százalékot drágult, míg a Richter visszacsúszott tegnapi záróértéke közelébe. A MOL pedig 0,3 százalékos erősödésben mozog.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Rába 1,6 százalékos erősödést mutat, mivel a cég tegnap piaczárás után megerősítette, megszületett a stratégiai buszpiaci együttműködés megállapodás közte és a Volvo között. A Magyar Buszgyártók Szövetsége közleményben reagált a hírre, véleményük szerint a monopolhelyzetbe kerülő új, állami gyártó több ezer meglévő munkahelyet veszélyeztet.

A forint tartja a 289,8-as szintet az euróval szemben, ami egyhavi csúcsnak felel meg a szempontjából. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is jól teljesít a sikeres államkötvény kibocsátás után, a dollár/forint kurzusa 214,9-nél, a svájci franké 234,2-nél mozog. Ez utóbbi szintén közel egyhavi csúcsnak felel meg.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Történelmi csúcson a Heineken

Vegyesen teljesítenek délben az európai tőzsdék a felemás vállalati gyorsjelentések hatására. A vételi kedvet az sem tudja nagyon meghozni, hogy az eurózóna ipari termelése a vártnál nagyobb mértékben, 0,7 százalékkal bővült decemberben havi alapon, miközben az elemzők 0,2 százalékos növekedést vártak. Az egy évvel korábbi értékhez képest viszont 2,4 százalékos volt a kibocsátás visszaesése.

A részvényindexek tegnapi záróértékük közelében mocorognak, a piaci szereplők vélhetően a délutáni amerikai makroadatokra várhatnak. Az emelkedéseket az sem tudja elősegíteni, hogy a Bank of England közölte, 2016-ig az infláció változatlanul a kitűzött 2 százalékos cél fölött ragadhat. Szerintük a brit gazdaság nagyon lassan fog javulni a következő három évben, és 2015-ig nem fogják elérni a 2008-as válság előtti kibocsátás szintjét.

Forrás: [origo]

Az ING 1,9 százalékos gyengülésben mozog, mivel a cég csalódást okozott negyedik negyedéves gyorsjelentésével. A holland pénzintézet 1,43 milliárd eurós profitot ért el a várt 1,63 milliárd euróval szemben, és 2400 fő elbocsátását tervezi Hollandiában és Belgiumban.

A Société Générale szintén pocsékul teljesít, mivel veszteséges negyedik negyedévet zárt tavaly, mivel a második legnagyobb francia bank a derivatív bróker üzletága miatt 300 millió eurós leírást is végrehajtott. Ezért a Bloomberg konszenzusban szereplő 203 millió eurós veszteségnél lényegesen többet, 476 millió eurót bukott a társaság. A hírre 3,8 százalékos gyengüléssel reagáltak a papírok.

A Heineken viszont kellemes meglepetést okozott ma reggeli jelentésével, a holland sörgyártó EPS és árbevétel soron is túlszárnyalta az elemzői várakozásokat. Az organikus árbevétel növekedés viszont csak 3,9 százalék volt, miközben 4,4 százalékot vártak a szakértők. A részvények 4,3 százalékot drágultak, amivel történelmi csúcsukra ugrottak.

Heineken árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]

A Total az elemzői konszenzushoz képest magasabb egy részvényre jutó profitot, illetve újrabeszerzési árakkal módosított profitot ért el. A társaság ugyanakkor árbevétel soron némi csalódást okozott, de ezzel nem foglalkoznak a részvényesek, mivel 1,1 százalékos emelkedésével az európai olajszektor egyik éllovasa ma a részvény.

A Peugeot 5 milliárd eurós veszteségről számolt be gyorsjelentésében a 2012-es évre vonatkozóan. Az óriási mértékű veszteségben nagy szerepet játszott egy 3,9 milliárd eurós leírás az eszközein, amit a hanyatló európai autóértékesítések száma miatt kellett végrehajtani. Ennek ellenére közel 5,5 százalékot emelkedett a részvények árfolyama, mivel a társaság üzemi szinten elért vesztesége 576 millió euró lett, ami kevesebb, mint a szakértők által várt 647 millió eurós mínusz.

Újabb csúcsok felé indulhat Amerika

Nem lehet nagyobb elmozdulásra számítani nyitás után Amerikában, a határidős indexek alapján enyhe pluszokban indulhat a nap. Ezzel az S&P 500 és a Dow Jones további csúcsokra juthat, tegnap ugyanis mindkét benchmark 2007 óta nem látott magasságokig jutott.

A befektetők vélhetően a délutáni fontos makroadatokra várhatnak, a kiskereskedelmi forgalom és import árindex januári alakulását egyaránt fél háromkor fogják nyilvánosságra hozni.