Vágólapra másolva!
Jövő kedd reggel, a magyar tőzsde nyitása előtt teszi közzé negyedik negyedéves jelentését a CIG Pannónia. A KBC Securities részvényelemzője úgy véli, ez lehet az első olyan negyedév a társaság működése során, amikor pozitív eredményről tud beszámolni a biztosító, köszönhetően a folyamatosan növekvő biztosítási portfóliójának és a kedvezően alakuló költségeknek. 
Vágólapra másolva!

A CIG Pannónia kedd reggeli negyedik negyedéves jelentésétől azt várja a KBC elemzője, hogy ez lesz a biztosító működésének első pozitív negyedéves eredménye. Az előrejelzés szerint 265 millió forint lehet az adózás utáni eredmény, bár a jutalékköltségek becslésének nehézségei miatt ehhez képest akár 5-10 százalékos eltérés sem kizárt.

Forrás: [origo]

A profitos negyedév titka a folyamatosan növekvő biztosítási portfólió és a tovább csökkenő központi költségek lehetnek. Az elemző szerint a negyedik negyedévben az igazgatási költségek lefaragásában továbbra is sikeres volt a társaság. Az előző negyedéves 573 millió forinthoz képest ugyan már nem lesz látványos csökkenés, de még így is majdnem felére csökkenhettek a központi költségek tavaly a megelőző évhez képest. Az elemző kiemeli, hogy ez közel 20 százalékkal (!) nagyobb megtakarítás, mint amire korábban számítottak.

Az előrejelzés alapján a díjbevétel éves alapon 13 százalékkal csökkenhet a negyedik negyedévben. A KBC szerint a tavalyi negyedik negyedévben életben lévő, és az akkori új szerzések közül nagyjából a szerződések 78 százalékát újíthatták meg az ügyfelek, ami némileg elmarad ugyan az előző negyedéves 78,6 százalékos értéktől, bár az év első félévéhez képest (76%) javulást jelent.

Az új szerződésekhez kapcsolódó díjbevétel viszont növekedhetett. A KBC 5 százalékos éves alapú javulásra és nagyjából 1,6 milliárd forintos díjbevételre számít a negyedik negyedév során értékesített szerződésekből. Ez jelentős fejlődés az év elejéhez képest, mivel a CIG Pannónia átlagosan 750 millió forint bevételt ért el új szerződések értékesítésével az első három negyedév során.

Forrás: [origo]

Az elemző szerint ez a negyedév lehet az első bizonyítéka annak, hogy a biztosító működési modelljébe van kódolva a profitabilitás javulása. A biztosítási portfólió növekedésével párhuzamosan javul a már meglévő szerződések költségviselő képessége, ezért az új szerzések finanszírozása egyre könnyebb lesz. Negyedévről negyedévre még lehetnek változások a profitabilitásban és várható még veszteséges időszak a következő negyedévekben, de az elemző véleménye az, hogy hamarosan már a folyamatos profittermelés is beindulhat az életbiztosítási üzletágnál.

Az előrejelzés nem tér ki a nem-életbiztosítási tevékenységre, de az is érdekes kérdés lehet, hogy sikerült-e a korábbi negyedévek jelentős értékesítési aktivitását folytatni a negyedik negyedévben is. Véleményünk szerint ezzel még nem lesz gond, azonban az idei év jelentős kihívások elé állítja biztosítókat a biztosítási adók bevezetése miatt. A nagy kérdése az lesz, hogy az iparági szereplők milyen mértékben akarják/ tudják áthárítani az ügyfelekre a biztosítási adót.

Forrás: [origo]

CIG Pannónia

Forrás: [origo]