Beborult az ég a tőzsdék felett, megütötték az OTP-t

Vágólapra másolva!
Elromlott a hangulat délután az európai tőzsdéken, ahol a kezdeti pluszokból a negatív tartományba csúsztak vissza az indexek. Az esések annak ellenére következnek be, hogy sem a Bank of England, sem az EKB nem okozott meglepetést a mai kamatdöntő ülése után, mindkét jegybank változatlanul hagyta irányadó kamatrátáját. Mario Draghi sajtótájékoztastóján jegybanki beavatkozásra tett utalásokat, ami után az euró szintén lefelé vette az irányt a dollárral szemben. Az európai tőzsdék esése Amerikát is magával rántotta, ahol a részvényindexek szintén mínuszban tanyáznak. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma a vártnál kissé gyengébben alakult, míg a Visa a vártnál erősebb számokat tett közzé gyorsjelentésében.Ezzel párhuzamosan a BUX is elgyengült, és a cseh PX indexel együtt jelentősebb mínuszban fejezte be a kereskedést. Ebben leginkább az OTP nagyobb esése játszik szerepet, a bankpapír 2 százalékot veszített ma értékéből a rossz hangulat következtében. A kisebb papírok közül a PannErgy szintén pocsékul teljesített, és bő 7 éves mélypontja közelében zárt.
Vágólapra másolva!

Megütötték az OTP-t

Ahogy Európában kezdett elromlani a hangulat, úgy csúszott egyre lejjebb a BUX is, mely 0,7 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A magyar részvényindex a cseh PX-el együtt a régió sereghajtói közé tartozott, a lengyel WIG 20 a rossz kedv ellenére tudott 0,7 százalékot erősödni.

Az emelkedést nem tudták segíteni Járai Zsigmond piacnyugtató szavai sem, aki úgy nyilatkozott, vannak még eddig ki nem aknázott lehetőségei a jegybanknak a monetáris lazításra, de az új elnöknek nagyon óvatosan kell azokkal eljárnia. Ha a jegybanki függetlenség intézménye sérül, az jelentős károkat tudna okozni az országnak.

Ezen túl 515 millió euróval növekedett januárban Magyarország devizatartaléka egy hónap alatt az MNB közleménye szerint. Az év első hónapjának végén 34,397 milliárd euróra rúgtak a tartalékok.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább az OTP gyengülése húzta lejjebb, mivel a bankpapírra volt a legrosszabb hatással a borongós hangulat, és 2 százalékot gyengült a részvény. A bankkal kapcsolatos hír, hogy ismét saját részvényeiből adott át munkavállalóinak javadalmazási politikája keretein belül.

A blue-chipek közül a MOL volt ma a legjobb formában, mely 0,5 százalékkal értékelődött fel.

Egész nap gyengén teljesített a Richter, mely 0,7 százalékos mínuszban zárt gyengébb gyorsjelentése után. A cég árbevétele részben az orosz értékesítések gyengélkedése miatt elmaradt a várakozásoktól, ráadásul a cég profitabilitása is gyengült a magasabb nyereséghányaddal bíró termékek részarányának visszaesésével. A menedzsment kommentárja szerint az euróban számított bevételek 3 százalékos növekedését várják a társaságnál.

A Magyar Telekom 0,5 százalékot esett, annak ellenére, hogy tárgyalásokat kezdett a megbukott e-útdíj tender résztvevőivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A Népszava.hu információi szerint az NFM részfeladatokat adna a társaságoknak, így a Magyar Telekom leánya, a T-Systems mégis valamilyen szerepet kaphat a rendszer kiépítésében.

Rajtuk kívül az Egis szintén elgyengült és elvesztve előnyét tegnapi záróértékéig csúszott vissza.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy új hétéves mélypontot ütött, mivel 340 forinton is megfordult, és 10 százalékkal került ma lejjebb az árfolyama. Az E-Star viszont remekül mozgott, 15 százalékos emelkedés után limitárához tapadva fejezte be a kereskedést.

Az euró gyengülése miatt a forint kurzusa lejjebb került a közös fizetőeszközzel szemben, és egészen a 293-as szint alá szaladt. Onnan viszont kissé visszapattant a magyar fizetőeszköz, és késő délután 293,3-nál mozog. A dollár/forint árfolyama 219-nél, a svájci franké 238,6-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Lefelé szánkázik Európa

A vártnak megfelelően sem a Bank of England, sem az EKB nem változtatott irányadó kamatrátáján, ráadásul a BoE gazdaságélénkítő célzatú eszközvásárlási programjának keretösszege is maradt 375 milliárd font. A piac figyelme ezután Mario Draghi sajtótájékoztatójára terelődött, ahol az EKB elnöke elmondta, továbbra is gyenge növekedést lát az eurózónában, ami 2013 első felében fennmaradhat, a növekedéssel kapcsolatban pedig inkább lefelé mutató kockázatok dominálnak.

A bejelentésekre viszont az euró gyengülni kezdett, mivel a vezető utalásokat tett arra, hogy ha a gyenge növekedés szükségessé teszi, akkor a jegybank beavatkozási lehetőségeit nem korlátozza növekvő inflációs nyomás. Emiatt a közös fizetőeszköz dollárral szembeni kurzusa az 1,34-es szintekig szaladt.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

A befektetők figyelmét Marc Carney, leendő BoE jegybankelnök mai parlamenti meghallgatása is leköthette, aki szerint a flexibilis inflációs célkövetés jó monetáris politikai eszköz, melyet a gazdaság változásával kell módosítani. Carney a magasabb inflációt sem tartja problémának, és extrém helyzetben nem zárta ki a devizapiaci beavatkozást sem.

Ezen túl az EU kétnapos ülése is megkezdődik ma Brüsszelben, ahol a legfőbb téma a 2014-2020 közötti időszak költségvetése lesz, de a politikusok között a lehetséges ciprusi segély is szóba kerülhet.

A döntések után a részvénypiacokon igencsak elromlott a hangulat, és kezdeti pluszokból a negatív tartományba estek vissza az indexek. Az IBEX-et a sikeres spanyol kötvényaukció sem tudja segítheti, ahol 4,61 milliárd eurónyi állampapírt tudtak eladni a tervezett 4,5 milliárd eurónyi helyett, igaz emelkedő hozamok mellett. Spanyolország mellett Franciaország is kötvényaukciót tartott, ahol szintén nem volt gond a kereslettel, a hozamok viszont ugyancsak emelkedtek.

Forrás: [origo]

A Vodafone 2,1 százalékos erősödést produkál annak ellenére, hogy a telekomcég továbbra is szenved az európai gazdaság visszaesésétől a gyorsjelentése szerint. A vállalat értékesítései 2,6 százalékkal csökkentek a várt 2,4 százalék helyett. A részvények emelkedését segítheti, hogy a társaság megerősítette idei évre vonatkozó osztalékkifizetési vállalásait, és a menedzsment szerint idén a várt sáv tetején alakulhat a Vodafone üzemi eredménye.

Lélektani szintnél billeg az S&P

Az európai piacokon tapasztalható hangulatromlás Amerikára is rossz hatással van, ahol a részvényindexek már jelentősebb mínuszokat halmoztak fel. Az emelkedést nem segítheti a kissé csalódást okozó mai makroadat sem, mely szerint a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma a várt 360 ezer helyett csupán 366 ezer főre esett vissza az előző heti módosított 371 ezer fős értékről.

Az S&P 500 0,7 százalékot veszített értékéből, és az 1500 pontos szintnél billeg. A Dow Jones és a Nasdaq is rosszul teljesít, mindkettő több mint 0,8 százalékot esett.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül szinte az összes a negatív tartományban mozog, és a leggyengébben a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek papírjai, valamint a nyersanyagkapcsolt vállalkozások részvényei teljesítenek, amiben a WTI nyersolaj árának a csökkenése is szerepet játszhat.

Forrás: [origo]

A Visa 1,7 százalékos mínuszban forog annak ellenére, hogy mind árbevételben, mind nyereségességben túlszárnyalta a cég az elemzői várakozásokat gyorsjelentésével, köszönhetően a kártyás vásárlások felerősödésének.

A Sprint Nextel 0,8 százalékot esett annak ellenére, hogy az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedévet zárt a vállalat. A várt 45 centes papíronkénti veszteség helyett csupán 44 centes mínuszt ért el a harmadik legnagyobb amerikai telekomcég, az árbevétel 9 milliárd dollár lett a prognosztizált 8,927 milliárd dollár helyett. A negyedév során 2,2 millió iPhone-t adtak el. Az átlagos bevétel ügyfelenként 61,47 dollár volt, szemben a 62,16 dolláros konszenzussal.

A nyersanyagok piacán a WTI nyersolaj 0,6 százalékot veszített értékéből, és igencsak eltávolodott négyhónapos csúcsától. Az árfolyama 96 dollárnál tartózkodik. Az arany nem mutat nagyobb elmozdulást, 0,1 százalékos drágulás után 1681 dollárnál mozog.