Elpáholták a francia nagybankot a gyenge számok miatt

Vágólapra másolva!
Vártnál gyengébbet jelentett a francia Société Générale (SocGen) a negyedik negyedéves teljesítményéről. Az egy évvel korábbi 100 millió eurós nyereséghez képest 476 millió euró nettó veszteségről számolt be a bank, míg az elemzők "csupán" 203 millió eurós veszteséget vártak. A nagy veszteség hátterében olyan egyszeri tételek állnak, mint a Newedge Group leánycégben lévő részesedést érintő leírások, valamint a jogi és peres költségekre történő céltartalékképzés.
Vágólapra másolva!

A 476 millió eurós veszteség lényegesen nagyobb, mint az elemzők által várt 203 millió eurós negativ eredmény. Egy évvel korábban ráadásul a cég 100 millió euró nyereséget termelt. A párizsi központú banknak összességében 392 millió eurót kellett leírnia goodwill-jából, aminek nagy része a derivatív piacokon aktív Newedge leánycégéhez kapcsolódik. A bank nem részletezi, hogy a 300 millió eurós negyedik negyedéves peres költségekre történő céltartalékképzés milyen konkrét eseményekhez kapcsolódik. A cég kötelezettségeinek átértékelése 686 millió eurós negatív számviteli hatással járt, ugyanakkor ennek készpénz mozgása nem volt.

A cég 2012-ben 1600 dolgozót küldött el és csökkentette eszközállományát, hogy teljesíteni tudja a szigorúbb nemzetközi tőke és likviditási előírásokat. A hitelintézet 16 százalékkal növelte ügyfélbetéteit, ezzel is erősítve mérlegét. A bank megerősítette, hogy a Bázel III előírások szerinti Tier-1 tőkemegfelelési mutatójának értékére 9-9,5 százalékos cél elérését tűzte ki 2013 végéig.

A negyedik negyedévi leírások és a jogi kiadásokra történő elkülönítés teljes mértékben ellentételezték a javuló vállalati- és befektetési banki eredményeket, ahol 249 millió euró eredményt ért el a cég a megelőző év azonos időszakának 482 millió eurós veszteségéhez képest, ami 30 millió euróval múlja felül a várakozásokat.

A SocGen francia lakossági banki hálózatának eredménye 16 százalékkal csökkent 254 millió euróra, ez elmarad az elemzők által várt 294 millió eurós nagyságtól. A nemzetközi lakossági banki üzletág profitja is igen nagy mértékben, 69 százalékkal zuhant a negyedik negyedévben 23 millió euróra.

A Société Générale, hogy tőkéjét megerősítse, 2011-ben nem fizetett osztalékot, addig a tavalyi évre vonatkozóan 45 euró centet fog fizetni részvényenként, ez 26 százalékos kifizetési rátát jelent, ami 1,4 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

A SocGen részvények több mint 3 százalékkal estek a gyorsjelentés hatására a reggeli órákban, és azóta érdemi mozgás nem volt a részvényárfolyamban, délután egy órakor 31,49 eurón álltak a jegyzések, ami -3,6 százalékos esésnek felel meg az előző napi záróárfolyamhoz képest.

Société Généralé árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]