Már ketyeg az Apple karórája?

Vágólapra másolva!
Egy karóra-jellegű készüléken, az iWatch-en dolgoznak az Apple mérnökei sajtóértesülések szerint. Szüksége is lenne a cégnek egy forradalmian új termékre, hiszen az elmúlt öt hónapban több mint 30 százalékot zuhant a részvény árfolyama, és a befektetők a vállalat profitabilitásával kapcsolatban is aggódnak.
Vágólapra másolva!

Az iWatch lehet az új sikertermék

Mintegy 100 alkalmazott dolgozik az Apple-nél egy karóra-jellegű kütyün, az iWatch-en, ami a társaság következő nagy dobása lehet - írja a Bloomberg a projekthez közel álló forrásokra hivatkozva. A tervezőcsapat még tavaly állt fel, de nem ez lenne az első sikertermékük, mivel korábban ők rukkoltak elő az iPhone-nal és az iPad-del is.

A hír kommentálását egyelőre elutasították az Apple részéről, ugyanakkor a hétvégén a New York Times is hasonló értesülésekről számolt be. Az elmúlt években időről időre felmerült, hogy a technológiai cég egy smartwatch-csal, azaz egy "okos karórával" állhat elő, sőt az elmúlt hónapokban felerősödtek a spekulációk.

"A korábbi forradalmi Apple termékek bevezetésénél a piac egyaránt alulbecsülte azok értékét, később persze kiderült, hogy mennyire átformálta egy-egy készülék az emberek mindennapjait, ami a vállalat életére is nagy hatással volt" - írta blogján Bruce Tognazzini technológiai tanácsadó és korábbi Apple alkalmazott.

Új piac jöhet létre

Az Apple már korábban is dolgozott például sportolás közben hordható készülékeken, azonban ezeket nem hozták forgalomba. Egy ilyen új hordható mini számítógéppel a cég ismét egy még nem létező piacát hozhatná létre a szórakoztató-elektronikai iparágnak, mint tette ezt 2007-ben az iPhone-nal vagy 2010-ben az iPad-del. Egy ilyen karóra tervezését olyan egyedi kihívások is nehezítik, mint a mindennapos feltöltések kiküszöbölése.

Természetesen nem az Apple az egyetlen technológia cég, amely újabb áttörő kütyüvel állna elő, a Google már teljes erőbedobással dolgozik egy szemüvegbe épített mikroszámítógépen, melynek bevezetését 2014-ben tervezik. Habár nem tudhatjuk, hogy a két terméket ugyanarra a piacra szánják-e, az elmondható, hogy már beindult a verseny a hordható mini-számítógépek még nem létező piacán.

Itt az ideje újabb sikertermékkel előállni

Tim Cook vezérigazgatón nagy a nyomás a részvényesek részéről, ugyanis az Apple a szeptemberi csúcsok óta több mint 30 százalékot veszített értékéből. A nagy zuhanás az értékesítés növekedésében bekövetkező lassulás, valamint a versenytársak - mint például a Samsung - által támasztott nagy verseny idézte elő. Egy forradalmian új termék hiányában a befektetők aggódnak a csökkenő profitráta és a megnövekedett verseny által támasztott nehezebb körülmények miatt.