Akár heteken belül felvásárlást hajthat végre az Egis

Vágólapra másolva!
Már a folyó negyedévben is van reális esélye annak, hogy az Egis végrehajtsa az utóbbi időszakban egyre erőteljesebben kommunikált régiós akvizíciót - mondta el a Portfolio.hu tudósítása szerint Poroszlai Csaba a vállalat gyorsjelentését követő tájékoztatón. A pénzügyi igazgató elmondásából az is kiderül, hogy a menedzsment fontolgatja egy oroszországi saját gyártókapacitás kiépítését is.
Vágólapra másolva!

A hazai piacon az árerózió már erőteljesen a vaklicitekre korlátozódik Poroszlai Csaba elmondása szerint, a köztes fixesítések során mutatkozó árcsökkenés nem számottevő. A vaklicitek továbbra is nagy bizonytalanságot jelentenek a vállalatnak, ezért nem is változott a vezetés pesszimista véleménye a magyar piaci kilátásokkal kapcsolatban. Poroszlai elmondása szerint mindenesetre bíznak abban, hogy a beharangozott szabályozói változások mérséklik az árnyomást.

A késztermék és hatóanyag export megugrását a gyenge bázishatás magyarázza. A megugrásban nagyrészt az anyacéggel való termelési együttműködésből származó forgalom játszik szerepet, melynek alakulását a partnerek felőli kereslet határozza meg. Az Egisnek erre nincs érdemi ráhatása, ezért ennek a sornak a kiszámíthatósága is igen gyenge. Mindenesetre a vállalat ezen szegmensben a bevételek10-15 százalékos növekedését várja az idei évben, vagyis nagyobbat, mint három hónappal ezelőtt.

A K+F költségeket az Egis továbbra is az árbevétel 9 százalékos szintjén szeretné tartani. Az orosz hálózatbővítés folyamata mostanra lezárult, a menedzsment pedig azt fontolgatja, hogy saját gyártást is létrehozzon Oroszországban.

Poroszlai szerint már akár a most folyó negyedévben is van reális esélye egy akvizíció végrehajtásának, melyhez nem kívánnak hitelt felvenni. Korábban a menedzser azt jelezte, hogy nem szeretnének ilyen módon gyártókapacitást bővíteni vagy kis- és nagykereskedelmi céget venni, sokkal inkább gondolkoznak önálló termékben, vagy technológiában.