32 hónapos mélypontján a kávé

Vágólapra másolva!
A Standard & Poors GCSI árupiacokat követő indexe 0,3 százalékkal csökkent csütörtökön. Az olaj emelkedett, míg a nemesfémek, a palládium és az ezüst vezetésével estek. Vegyes mozgást láthattunk a mezőgazdasági termékeknél, ahol újabb mélypontot ütött a kávé és lefelé mozogtak az ipari fémek is.
Vágólapra másolva!

Az arany továbbra is meglepő stabilitást mutat. Az 1673 dolláros ma délelőtti ár lényegében az elmúlt közel két hónapban kialakult kereskedési sáv kellős közepén található. Nem távolodott el a nemesfém - pár rövidéletű kiszúrástól eltekintve - 20 dollárnál nagyobb mértékben a jelenleg is jellemző ártól, ráadásul ez a kereskedési sáv még durván a felére is szűkült az elmúlt két hétben. Pedig a máskor az aranyárat befolyásoló instrumentumok jelentős mozgásokat produkáltak: a dollár és a részvénypiacok is jelentős mozgásokon vannak túl ugyanezen időszakban. Az ilyen beszűküléseket intenzív kitörés szokta követni, a kérdés csak az melyik irányba?

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A platina szerdai kitörését hasonló mértékű korrekció követte csütörtökön és ma délelőtt. Az 1711,1 dolláros ár lényegében a keddi zárónak felel meg. Érdemes lesz figyelni a mai mozgást: visszateszt vagy behalt kitörés? Mindkét verzió újabb lendületet adhat a jelenleg legdrágább nemesfémnek.

Platina árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Az ezüst 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a palládium intenzív emelkedés után és lokális csúcsról lefordulva esett 1,9 százalékot.

Két hetes mélypontjáról emelkedik a WTI árfolyama a vártnál jobb kínai adatok hatására. a kínai export 25 százalékkal emelkedett a várt 17,5 százalékhoz képest és ezen belül az olajexport 8 hónapja a legmagasabb szintjét érte el. Egészen más pályán mozog a brent, harmadik hete egy meredek vonal mentén erősödik és tegnap már a tavaly szeptemberi csúcsait ostromolta, így prémiuma a januári 15 dollárig süllyedő értékről már 21 dollár felett jár. A nyolcadik napja növekvő árkülönbözet ismételten a közel-keleti feszültségek növekedésével magyarázható.
A földgáz ára tegnap 13,3 centtel került lejjebb, de így is 33 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét.

Brent olaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Az arabica kávé újabb 32 hónapos mélypontot ütött a tegnapi 1,3 százalékos eséssel, nap közben járt 140 cent alatt is végül, ha csak hajszállal is, de efölött 140,3-on zárt. Az előző napok szakadása után megpihent a cukor, tegnap csak 0,2 százalékkal került lejjebb.

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]