Vágólapra másolva!
Rendesen megtépték ma az OTP és az Egis részvényeit, a bankpapír ma újabb csúcsot ütött, és a lélektani 5000 forintos szint közelében fejezte be a kereskedést. Az Egis még nála is nagyobb erősödést produkált kedvező gyorsjelentése után, és 15 hónapja nem látott szintekig szállt az árfolyama. Remek teljesítményük után a BUX is emelkedni tudott. A forint szintén jó formában van, és változatlanul egy havi csúcsa körül mozog az euróval és a svájci frankkal szemben.Európában vételi kedv uralkodik a piacokon, melyet az eurózóna vártnál kedvezőbb ipari termelési adatának közzététele, valamint a sikeres olasz kötvényaukció is segített meghozni. A Bank of England viszont közölte, 2016-ig nem fogják tudni teljesíteni a kitűzött inflációs célt, és a gazdaság helyreállása is lassan halad. Amerikában a Dow Jones kivételével emelkedni tudnak a részvényindexek, az S&P 500 már újabb 5 éves csúcsára került, de a Dow is nem sokkal került onnan lejjebb. Ezzel a piacok eddig kedvezően fogadták Barack Obama tegnap esti State of the Union beszédét, ahol az elnök többek között megállapodást sürgetett a republikánusokkal a költségvetési problémák ügyében.
Vágólapra másolva!

Új csúcson az OTP és az Egis

A pozitív tartományban fejezte be a kereskedést a magyar részvényindex, mely az Egis és az OTP nagyobb ugrásának köszönhetően tudott emelkedni. A BUX végül 0,8 százalékos pluszban zárt. A vételi kedvet a tegnapi sikeres devizakötvény-kibocsátás is segített meghozni, melynek során az eredetileg tervezett 2 milliárd dollár helyett 3,25 milliárd dollár értékben sikerült tegnap dollárban denominált állampapírokat értékesítenie az Államadósságkezelő Központnak.

Forrás: [origo]

Az Egis egész nap remek formában volt kedvező gyorsjelentése után, a papírok 4,6 százalékos pluszt szedtek össze, amivel 15 hónapja nem látott magasságig jutottak. A gyógyszergyártó egyébként heteken belül végrehajthatja régiós felvásárlásait.

Az OTP is folytatta menetelését, a tegnapi csúcsdöntése után ma tovább kapaszkodott egyre nagyobb magasságok felé, és végül 2,3 százalékos erősödés után új 17 hónapos csúcsára került. Az árfolyama a 4900 forintos szintet is áttörte, és holnap megindulhat akár az 5000 forintos szint felé is. Menetelésében a sikeres devizakötvény-kibocsátás, az erősödő forint és a kedvező nemzetközi befektetői hangulat játszhat szerepet.

OTP árfolyama

Forrás: [origo]

A többi blue-chip viszont a kezdeti pluszokból visszacsúszott a negatív tartományba, a MOL és a Magyar Telekom 0,3 százalékot, a Richter pedig 1,1 százalékot veszített értékéből. Az utóbbi kettő így tovább folytatta tegnap megkezdett esését, amiben a Magyar Telekom esetében a szektortársának, a TPSA-nak a gyenge gyorsjelentése, a Richter esetében pedig a Bank of America felől érkező leminősítés játszott szerepet.

Forrás: [origo]

A forint remekül teljesít ma eddig, a 289-es szint alá is benézett az euróval szembeni árfolyama, ami új havi csúcsnak felel meg az esetében. A kurzus késő délután 289,7 körül jár, míg a hazai fizetőeszköz a svájci frankkal szemben is közel egy hónapja nem látott szint környékén, 234,6 körül mozog. A dollár/forint árfolyama 215,5-nél tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Sikeres volt az olasz állampapír aukció

Ma is folytatni tudják tegnapi erősödésüket az európai tőzsdék, melyeken a vételi kedvet az eurózóna ipari termelésének vártnál nagyobb bővülése segíthetett meghozni. A kibocsátás 0,7 százalékkal bővült decemberben novemberhez képest, ami meghaladta a 0,2 százalékos növekedésre vonatkozó elemzői várakozásokat.

Viszont kisebb nyugtalanságot okozhatott, hogy a Bank of England mai inflációs előrejelzése szerint a következő 2 évben a kitűzött 2 százalékos cél fölött maradhat a pénzromlás üteme. A jegybank 2,3 százalék körüli fogyasztói árindex növekedést vár, míg a GDP csak 1,9 százalékot bővülhet. Szerintük a brit gazdaság kibocsátása 2015-ig nem fogja elérni a 2008-as válság előtti szintet. Mervyn King a jegybank elnöke kiemelte, hogy szükség esetén növelhetik a stimulus nagyságát, de a monetáris politikai eszközöknek is van határuk.

A részvényindexek a pozitív tartományban mozognak zárás előtt, melyek közül a spanyol IBEX emelkedik ki 1,1 százalékos erősödésével. A benchmarkot nem tudja hátráltatni a BBVA ma nyilvánosságra hozott elemzése, mely szerint 1,1 százalékos lehet a spanyol GDP idei visszaesése, míg a munkanélküliségi ráta 27 százalékra emelkedhet a már amúgy is rekordszintről. A szakértők úgy vélik, a 2013-as költségvetési hiányt sem tudja majd Spanyolország teljesíteni.

Ezen túl 3,449 milliárd euró értékben adott ma el Olaszország 2015-ben kifutó kötvényeket, ami beleesik a 2,5-3,5 milliárd eurós eredetileg tervezett sávba. Az érdeklődéssel nem volt gond, viszont a január 11-i aukción elért 1,85 százalék helyett már csak 2,3 százalékos hozam mellett találtak gazdára a kötvények.

Forrás: [origo]

A francia CAC 40 indexet a Peugeot-Citroen 5 százalékos emelkedéssel segíti. Az autógyártó 5 milliárd eurós veszteségről számolt be gyorsjelentésében a 2012-es évre vonatkozóan, melyben nagy szerepet játszott egy 3,9 milliárd eurós leírás az eszközein, amit a hanyatló európai autóértékesítések száma miatt kellett végrehajtani. A részvények erősödését az okozhatja, hogy a társaság üzemi szinten elért vesztesége 576 millió euró lett, ami kevesebb, mint a szakértők által várt 647 millió eurós mínusz.

A Heineken ma történelmi csúcsára került 5,6 százalékos emelkedése után, mivel a holland sörgyártó költségcsökkentési programjának megemelését és a menedzsment kedvező jövőképét pozitívan értékelték a befektetők. A táesaságnak viszont nem minden soron sikerült a várakozásokat teljesíteni gyorsjelentésében.

A Société Généralé papírjait viszont megütötték ma a francia nagybank vártnál gyengébb gyorsjelentése miatt. A részvények 3,6 százalékos mínuszt hoztak eddig össze.

Ötéves csúcson az S&P 500

Az amerikai piacok eddig kedvezően fogadták Barack Obama tegnap esti State of the Union évértékelő beszédét, ahol az elnök többek között elmondta, 9 dollárra akarja emelni a minimum órabért az USA-ban a jelenlegi 7,25 dollárról. Ezen túl Obama szorosabbra fűzné a kereskedelmi viszonyt az EU-val azért, hogy az exportot erősítsék és munkahelyeket teremtsenek. Az elnök sürgette a republikánusokat, hogy mielőbb jussanak velük megállapodásra a fontos költségvetési kérdésekben. Amerikát ugyanis újra a költségvetési szakadék fenyegeti, március 1-étől automatikus kiadáscsökkentő intézkedések lépnek életbe politikai megegyezés hiányában.

A délután közzétett kiskereskedelmi értékesítési adat nem okozott túl nagy meglepetést, melynek januári alakulása megegyezett az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedéssel. Az autó és az üzemanyagárakkal tisztított mutató viszont csak 0,2 százalékot bővült havi alapon szemben. Az import árindex viszont kissé elmaradt a konszenzustól, mivel 1,3 százalékos csökkenést mutatott januárban éves alapon, miközben csak 1 százalékos zsugorodást vártak előzetesen.

A részvényindexek ezek következtében erősödni tudnak, az S&P 500 újabb ötéves csúcsára mászott, a Dow Jones viszont kissé lejjebb került onnan, de még mindig nagyjából egy százalékra van mindenkori legmagasabb értékétől. A Nasdaq viszont ma kiemelkedik régiós társai közül fél százalékos emelkedésével, mivel tegnap kissé lemaradt tőlük.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből hét képes kisebb bővülésre, melyek közül a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek papírjai, és az ipari vállalatok részvényei emelkednek ki fél százalékos erősödéssel.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon Amerikában is folytatódott, melynek során a John Deere mezőgazdasági gépgyártó az elemzői konszenzushoz és a tavalyi év azonos időszakához képest is lényegesen jobb számokkal rukkolt elő. Emiatt a részvényei 2,5 százalékot drágultak.

13 százalékos mínuszban forog a Cliffs Natural Resources, mivel a bányacég az előző negyedévben veszteséges volt. Ebben nagy szerepe volt egy drága akvizíció miatti leírásnak továbbá a csökkenő vasércáraknak. A társaság 76 százalékkal csökkenti az osztalékát is, mi több a hitelek visszafizetése érdekében 9 millió részvény kibocsátását is tervezik.

A Comcast részvényei viszont remekül teljesítenek, mivel a cég tegnap bejelentette, 16,7 milliárd dollárért megvásárolja a General Electrictől az NBC általa még nem birtokolt 49 százalékát is. A papírok 6,2 százalékot erősödtek. A General Electric részvényei pedig 3,3 százalékos pluszban mozognak.

A nyersanyagok piacán nincs jó formában az arany, méár az 1650 dolláros szint alatt mozog a kurzusa. Technikai képe alapján nem zárható ki a további esése sem. A WTI nyersolaj viszont tovább emelkedik, és már 5 hónapos csúcsát ostromolja.