Örülhet a 600 milliárdos hiánynak Orbán

Vágólapra másolva!
Az év utolsó hónapjában 84 milliárdos pluszra tett szert a költségvetés, egész évben még így is 600 milliárd forint feletti hiány gyűlt össze az államháztartásban. A megemelt célon belül maradt a deficit, és tíz éve nem volt ilyen kicsit a hiány.
Vágólapra másolva!

607,5 milliárd forint - ennyivel költött többet bevételeinél a kormány tavaly. (A különbséget állampapírok eladásával teremtette elő.) A Nemzetgazdasági Minisztérium most tette közzé a tavalyi költségvetési adatot, amely szerint ekkora hiánnyal zárt az államháztartás. Tíz éve nem volt ilyen kicsi a deficit.

Ez bő 30 milliárd forinttal meghaladja azt az összeget, amelyet a parlament engedélyezett egy évvel korábban a kormánynak a költségvetési törvényben. A kormány év közben azonban több kiigazító csomagot is elfogadott, mert látta, hogy rosszul alakulnak a dolgok (zárolt, elvont több tízmilliárd forintot a minisztériumoktól, decemberben megemelte a jövedéki adót).

Decemberben aztán a kabinet a költségvetést is módosíttatta a parlamenttel, bő 100 milliárddal, 671 milliárdra emelték a hiányelőirányzatot. A változtatást azzal indokolták, hogy a kisebb településeket kisegíti a kormány, az adósságukat átvállalja. Ez meg is történt, 76 milliárdos adósságot vett a nyakába a kormány. Vagyis ha ezt figyelembe vesszük, a kormány az eredeti hiánycélt is elérte volna.

Az egész éves, 600 milliárd forint feletti deficit úgy állt elő, hogy decemberben 84 milliárdos többlet keletkezett a költségvetésben. A szufficites utolsó hónap megszokott: a társasági adót, evát december 20-ig ki kell egészíteniük a vállalkozásoknak az egész éves várható összegre, a bankadónak és más szektoradónak is most kellett fizetni az utolsó részletét, az áfa is az év végén szokott jól jönni.

Ezek a számok két gyanút is megerősítenek. Az egyik, hogy azért fogott bele az év utolsó napjaiban gyors költekezésbe a kormány, mert látta, hogy a deficit rendben lesz, ekkor gyorsan kiszórt 17 milliárd forintot a tárcáknak, kaptak pénzt a rendőrök, a mentők.

A másik, amit már a harmadik negyedéves költségvetési folyamat alapján sejteni lehet: nagyon bejöttek az adóemelések a kormánynak.

A mostani statisztikákkal egyetemben ezek arra engednek következtetni, hogy az EU felé vállalt, a GDP-ben mérve 2,7 százalékosra mondott deficitcélt nem sértette meg a kormány tavaly. Erről pontosabbat március végén tudhatunk, akkor kell lejelenteni az Eurostatnak, az EU statisztikai hivatalának a 2012-es hiányszámot.