Vágólapra másolva!
Az eladók dominálnak eddig az európai tőzsdéken a tegnapi elszomorító amerikai GDP-adat után, ahol a kiábrándító gyorsjelentések csak fokozták a rosszkedvet. Többek között a Shell, a Banco Santander és a Deutsche Bank is a várakozásokat alulmúló eredményekről számolt be, és a tengerentúlról a Facebook is ráijesztett tegnap a befektetőkre. Emiatt lefelé szánkáznak a részvényindexek, míg ezzel szemben itthon a BUX csak kisebb veszteséget halmozott fel. A forint viszont tovább repeszt, már a 292,5-ös szint alatt mozog az euróval szembeni kurzusa. Az ÁKK 12 hónapos dkj aukcióján pedig két és fél éve nem látott alacsony átlaghozam alakult ki, ahol a nagy érdeklődést látva megemelték a vételre elfogadott papírok mennyiségét.Amerikában a tegnapi záróértékek körül indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján, a folytatódó gyorsjelentési szezon viszont megmozgathatja a piacokat. Többek között a Dow Chemical, a Mastercard és az UPS is közzéteszi számait. Ezen túl makroadatok is érkezni fognak.
Vágólapra másolva!

Tartja magát a BUX

Európához hasonlóan a régióban is az eladók dominálnak, a BUX viszont délben csupán minimális gyengülést mutat.

Tegnap Orbán Viktor tegnap nem kapott konkrét ígéretet az Európai Bizottság elnökétől arra vonatkozóan, hogy megszüntetik a Magyarországgal szembeni túlzott-deficiteljárást. A bizottság álláspontját majd a február 22-én megjelenő országjelentés fogja tartalmazni.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet egyelőre csupán a Magyar Telekom fél százalékos, valamint a Richter 0,4 százalékos erősödése tudja segíteni. Az OTP 0,2 százalékos mínuszban tanyázik, a MOL viszont 0,5 százalékos veszteséget szedett össze. Az OTP-vel kapcsolatos hír, hogy 500 darab, OTP törzsrészvényre is átváltható Opus kötvényt vásárolt még múlt pénteken a bank igazgatósági tagja, dr. Gresa István.

Az Egis is elgyengült, 0,3 százalékkal került lejjebb az árfolyama. A gyógyszeripari cég közgyűlése tegnap jóváhagyta a menedzsment által javasolt 240 forintos részvényenkénti osztalékot, ami mintegy 1,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg a tegnapi záróárral szemben. A döntés nem számít komoly árfolyam befolyásoló lépésnek, hiszen az összeg nem számít jelentős tételnek és várható volt, hogy a francia Servier többségi tulajdonában álló cég közgyűlése megszavazza a javaslatot.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star folytatja menetelését, 14,6 százalékos ugrás után már a 227 forintos szintnél van a részvényeinek árfolyama. Az alternatív energiaszolgáltató cég vezére, Soós Csaba közölte, hogy várhatóan a február 4-i csődegyezségi tárgyaláson nem jutnak egyezségre az E-Star hitelezői, így legalább még egy fordulóra szükség lesz.

A forint kirobbanó erőben van ma, amiben többek között Matolcsy György piacnyugtató szavai vannak a segítségére. A hazai fizetőeszköz euróval szembeni kurzusa már a 292,4-es szintnél mozog, ami kéthetes csúcsnak felel meg (a forint szempontjából), míg a dollár/forint árfolyama 215,7-nél, a svájci franké 236,6-nál tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Két és féléves mélyponton az aukciós hozam

Két és féle nem látott alacsony aukciós átlaghozam alakult ki az ÁKK mai aukcióján, ahol az 50 milliárd forintnyi meghirdetett 12 hónapos diszkontkincstárjegyre több mint 143 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett. Az átlagosnál nagyobb érdeklődést látva az ÁKK 65 milliárdnyira emelte az ajánlatra elfogadott mennyiséget. Az 5,23 százalékos átlaghozam 9 bázisponttal alacsonyabb mind a tegnapi másodpiaci átlahozamnál, mind az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

Forrás: [origo]

Kiábrándító gyorsjelentések Európából

Tovább folytatják lejtmenetüket délelőtt az európai tőzsdék, ahol a befektetők változatlanul az amerikai gazdaság váratlan visszaesése miatt aggódhatnak. A Fed tegnapi tájékoztatóján szintén kiemelte, hogy továbbra is lefelé mutató kockázatokat lát a gazdaságban, emiatt fenntartja havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját.

A piaci szereplőket a mai gyorsjelentések sem tudták eddig felvidítani, többek között a Shell, a Banco Santander és a Deutsche Bank is a vártnál gyengébb eredményeket tett közzé, ráadásul a tengerentúlról a Facebook is ráijesztett a befektetőkre.

Ráadásul a német kiskereskedelmi forgalom januári alakulása is negatív meglepetést okozott, mely szerint 4,7 százalékos volt a kiskereskedelem visszaesése éves alapon a várt 1,5 százalékos csökkenés helyett. A német munkanélküliségi ráta viszont jobban alakult a prognózisoknál 6,8 százalékos januári értékével, mivel előzetesen 6,9 százalékos értékre számítottak.

Ezek következtében a mínuszokat halmozzák a börzék. A spanyol IBEX nagyobb lemaradásban mozog, leginkább a Banco Santander 2,3 százalékos esésének következtében. Spanyolország legnagyobb bankja ugyanis elszomorította a befektetőket gyorsjelentésével, csupán az elemzői várakozásban megfogalmazott profit felét teljesítette a negyedik negyedévben.

Forrás: [origo]

Az Ericsson részvényei viszont 9,5 százalékot ugrottak, miután a társaság nyereségességének növekedésére számít ebben az évben. A vállalatnál úgy gondolják, hogy a szűkebb árrések tágulni tudnak az év során, ami profitjuk növekedéséhez fog vezetni. A telekommunikációs eszközöket gyártó cég egyébként a várakozásokat messze alulmúlva 986 millió dolláros veszteséget ért el a negyedik negyedévben az előző évi közel 234 millió dolláros nyereség után.

A Deutsche Bank a vártnál rosszabb eredményekről számolt be gyorsjelentésében. A vállalat 2,17 milliárd eurós veszteséget ért el a negyedik negyedévben, miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők csupán 311 milliós veszteséget vártak. A pénzintézet a negyedév során a Tier 1 tőkemegfelelési rátát 8 százalékra tornászta fel, korábban viszont 7,2 százalékot vizionált a bank, de a negyedév végére 8,5 százalékos szintet szeretne a menedzsment elérni. A CEO már az előző hónapban jelezte, hogy több negatív hatással is számolni kell az értékvesztés, a leépítések és egyéb tételek miatt. A kedvező kilátásokra 1 százalékos pluszal reagált a részvény.

A Shellnek is gyenge lett a negyedik negyedéves eredménye, az újrabeszerzési árakkal számított nettó profitja 5,6 milliárd dollárt tett ki a negyedik negyedévben, ami éves alapon növekedést jelent, de elmarad a 6,2 milliárd dolláros Bloomberg konszenzustól. Ennek következtében 1,3 százalékot esett a papír.

Tovább dübörög a gyorsjelentési szezon

A határidős indexek alapján a részvényindexek ott folytathatják a kereskedést ahol abbahagyták, mivel a futures-ök nem mutatnak jelentős elmozdulást. Egyedül a Nasdaq esetében lehet 0,2 százalékos emelkedésre felkészülni. A folytatódó gyorsjelentési szezon viszont még megmozgathatja a tőzsdéket, piacnyitás előtt a Dow Chemical (NYSE), a Mastercard (NYSE), a Colgate-Palmolive (NYSE), a UPS (NYSE) számai lehetnek érdekesek. Piaczárás után pedig a Wynn Resorts (Nasdaq) beszámolóját lehet majd figyelni.

Ezen túl makroadatokból sem lesz hiány, a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, és a chicagoi beszerzési menedzserindex januári alakulását is délután fogják közzétenni.