Jönnek a jelentések: a lécet így könnyebb átugrani

lo
Vágólapra másolva!
Egyre pesszimistábbak az elemzők a ma induló amerikai gyorsjelentési szezon kimenetelével kapcsolatban. Bár az S&P 500 index esetében az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 2 százalék feletti növekedésére számítanak, szeptember óta már közel 4 százalékkal kerültek lejjebb az előrejelzések. Az egyre alacsonyabbra tett léc előnye viszont - kiindulva az utóbbi pár negyedév tapasztalataiból -, hogy azt a vállalatok könnyebben képesek átugrani. Ez segíthet abban, hogy ismét egy jó jelentési szezont tudjunk magunk mögött, bár a pozitív árfolyamreakcióra az eddig csalódást keltő bevételi sor pozitív meglepetésére, illetve a kedvező kilátásokkal kecsegtető menedzsmentprognózisokra is szükség lesz. A negyedik negyedéves elemzői várakozásokban bekövetkezett változások érdekessége, hogy feltűnt a jele a profitmarzsok szűkülésétől való félelemnek.
Vágólapra másolva!

A három hónappal ezelőttinél borongósabb várakozásokkal futunk neki a negyedik negyedéves amerikai gyorsjelentési szezonnak. Bár az elemzők még így is 2 százalék feletti növekedésre számítanak az eredmények szintjén, a szeptember végi állapot óta a várakozások már 3,8 százalékkal kerültek lejjebb.



Ráadásul úgy, hogy időközben (az október-novemberi publikálások során) a harmadik negyedéves teljesítményt illetően sokkal többen tudtak kedvező meglepetést okozni a befektetőknek, aminek inkább javítani kellett volna a cégekről alkotott megítélést. Legutóbb a vállalatok közel 65 százaléka jelentett vártnál erősebb eredményt, míg 25 százalék maradt csak el az elemzői prognózisoktól.

Ez a most látható jelenség persze nem tekinthető egyedinek, idén a negyedéves jelentési szezonok mindegyikét hasonló folyamatok előzték meg. Mivel ezekben az esetekben a jelentési szezon jellemzően vártnál szebbre sikerült, az elmúlt időszakban pesszimistábbá váló prognózisok az előttünk álló időszakra is kellemes ajándékkal kecsegtethetnek.



Miért kámpicsorodnak el mindig az elemzők?

Igen érdekes jelenség az elemzői várakozások jelentési szezon előtt megfigyelhető lecsorgása. Nehéz lenne konkrét választ adni az okokra, mindenesetre a következő tényezőknek szerepük lehet a megfigyeltekben:

1, Bár a cégek az előző negyedévvel kapcsolatban szép eredményszámokat közölnek, a gazdasági kilátások romlása már aggodalmakat okoz az előttünk álló negyedév számaival kapcsolatban. Ez nagyon jól tetten érhető a bevételi prognózis változásában, mely az elmúlt negyedévek mindegyikében lefele tendált a jelentési szezont megelőző hónapokban. Pesszimistább lett a piac a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, ami lejjebb hozta a bevételi, és EPS várakozásokat egyaránt.

2, Ez alól azonban láthatóan kivételt képeznek az utóbbi időszak folyamatai. Ahogy a gazdasági kilátások már némileg javultak, a bevételi prognózisok is emelkedni kezdtek, az EPS várakozások viszont ezzel ellentétes folyamatot követtek. Ennek oka az lehet, hogy a piaci szereplők körében egyre nagyobb aggodalom veszi körül a csúcsszinteken mozgó vállalati profitmarzsok tarthatóságát. Mivel az utóbbi időszakban már zömében negatív meglepetést hoztak a bevételi számok, a marzsok szűkülésére vonatkozó prognózisok felerősödése még a bevételi várakozások emelkedése mellett is a borongósabb EPS kilátásokhoz vezet.

3, Az EPS várakozások jelentés előtti esésében nagy szerepük lehet azoknak a menedzsmentvárakozásoknak is, melyeket jellemzően a gyorsjelentéssel együtt publikálnak a vállalatok. A harmadik negyedéves számok publikálása során (melyre tavaly október novemberben került sor) például a menedzsment-előrejelzést közzétevő 110 cég közül 78 (vagyis 71 százalékuk) az elemzői várakozástól elmaradó prognózist adott, ami magasabb az utóbbi öt év 61 százalékos átlagánál a Factset adatbázisa szerint.

Kik lehetnek a legerősebbek?

Hiába csökkentek az S&P 500 egészére vonatkozó eredményvárakozások, egyes szektorok még így is igen erős és stabil EPS-növekedést mutathatnak majd fel a negyedik negyedévben. A Factset várakozásai szerint a pénzügyi cégek lehettek a legerősebbek, miközben az ipar, az IT, vagy az egészségügy az eredményük visszaesését szenvedhette el. Az IT ilyen jelentős lemaradása egyébként annak fényében talán nem is nagy meglepetés, hogy október-novemberben ebben a szektorban szokatlanul magas, 91 százalékos arányban tettek közzé a cégek az elemzői becsléseknél kedvezőtlenebb negyedik negyedéves eredményprognózist.

A várakozások szerint egyébként a pénzügyi cégek teljesítménye idén is erős lesz, a 2012-es növekedést újabb kétszámjegyű bővülés követheti, de a telekom és az alapanyagszektor még ennél is jobb képet festhet.

Ha jobb lesz a negyedév, meg kell venni a részvényeket?

Amennyiben az utóbbi időszakban egyre pesszimistábbá váló eredményvárakozásokat sikerül a cégeknek felülteljesíteni, az természetesen a részvénypiaci mozgásokra is áldásos hatással lehet. Nem szabad azonban elfeledni, hogy a befektetők egyre nagyobb figyelemmel követik - az utóbbi negyedévekben inkább csalódást keltő - bevételi adatokat, így ezen a soron is szükség lesz a jó számokra, ha a várt hatást szeretnénk látni az árfolyamokban.

Ezek azonban még együtt is kevesek lehetnek, ha a cégek vezetői a megfogalmazott várakozásaikkal nem tudják a piacot elkápráztatni, hiszen a befektetők jellemzően a jövőben várható pénzáramlások alapján határozzák meg döntéseiket. Az ismét inkább kiábrándítóan alakuló menedzsmentvárakozások egy olyan környezetben semmiképp nem kedveznének, amikor az S&P 500 negyedéves (12 havi visszatekintő) EPS-e és bevétele már látványosan nem tud újabb magasságokba kapaszkodni.