Egyre mohóbb a nyersanyagéhség

Vágólapra másolva!
A rossznak álcázott kedvező GDP adat és a Fed lankadatlan pénzteremtési hajlandósága meghozta az óhajtott további dollárgyengülést és ezzel a bikát az árupiacokra. A törekvés látványos eredményeket produkál, a dollár 14 havi mélypontjára esett az Euróval szemben. Az olaj, a nemesfémek tegnap egy irányba, méghozzá felfelé lódultak, igen jól teljesítettek az ipari fémek, míg mezőgazdasági termények meglehetősen vegyes képet mutattak.
Vágólapra másolva!

Több mint egy százalékkal emelkedett az arany ára szerdán és továbbra is egyhetes csúcsa közelében ingadozik, miután az amerikai gazdaság váratlanul csökkent a tavalyi utolsó negyedévben, viszont a Fed várhatóan tovább folytatja eszközvásárlási programját. Az amerikai jegybank továbbra is havi 85 milliárd dollár értékben fog vásárolni értékpapírokat, amely a dollárgyengítésen keresztül támogatja a dollárban jegyzett eszközök nominális áremelkedését.

Az egész hónapot vizsgálva sokkal jobban teljesített a többi nemesfém: egy nappal a hónap vége előtt 9,4 százalékos pluszt mutat a platina és 5,4 százalékot az ezüst, amely decemberben 9,2 százalékot vesztett az értékéből. Szintén erős teljesítményt mutat a palládium a maga 6,3 százalékos havi emelkedésével, amely nemcsak 16 hónapos csúcs, hanem ráadásul zsinórban a harmadik havi plusz.

Palládium árfolyama

Forrás: [origo]

Négyhetes csúcsára emelkedett a réz árfolyama Londonban a kedvező ázsiai növekedési kilátások és az amerikai autógyártók optimista előrejelzéseinek köszönhető ipari fémek iránti megemelkedett érdeklődésnek köszönhetően. Zárásra a nikkel 3,3 százalékot, míg a cink, az alumínium, a réz, az ólom és az ón is 2 százalék felett emelkedett.

Réz árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]

Tovább tudott drágulni a brent és a WTI crude is, de itt az izmosodás messze nem volt olyan látványos, mint az ipari fémeknél, igaz itt az erősödés már hetek óta tart és egyre inkább trendszerű mozgást mutat. A 98 dollárt közelítő crude árfolyam 6,5 százalékos havi emelkedést jelent és a harmadik hó/hó alapú pluszt. Újabb lendületet adhat az erősödésnek az aranykereszt néven elhíresült technikai formáció közelsége. Az 50 napos mozgóátlag 90,94-en áll, míg a 200 napos csupán 3 centtel húzódik felette. A technikai elemzés alapján vételi jelzés, amikor a rövidebb mozgó alulról metszi a hosszabbat.

WTI nyersolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]