Katasztrófával fenyeget, hogy a Mal nem fizette ki hárommilliárdos áramszámláját

Vágólapra másolva!
Január 31-étől áram nélkül maradhat a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. A 2010-es iszapömlést okozó cég azt állítja, hogy ha ez bekövetkezik, az újabb környezeti katasztrófához vezethet. A hálózatüzemeltető szerint azonban jogszabály kötelezi arra, hogy kikapcsolja az áramot.
Vágólapra másolva!

"December 31-én lejárt Mal Zrt. áramvásárlási szerződése, és az eddigi szolgáltatója nem hajlandó azt meghosszabbítani. Ha a cég január 21-ig nem tud új kereskedővel megállapodni, a 30 napos türelmi idő lejárta után egy nappal az E.on Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek le kell kapcsolnia az áramot" - mondta egy szerdai háttérbeszélgetésen az E.on hálózati ügyvezető igazgatója, Mező Csaba.

A lekapcsolás elhalasztása méltányossági alapon sem lehetséges, mert a villamosenergia-törvény írja elő a hálózatüzemeltető vállalatnak, hogy nem viselkedhet kereskedőként - magyarázta Mező Csaba. Azt mondta, noha már december elején jelezték a Malnak, hogy új kereskedőt kell találnia, a vállalat eddig csak annyit reagált, hogy a határidőig erre biztosan nem lesz képes, egyébként pedig a lekapcsolás lehetőségét elutasítja, mivel az visszafordíthatatlan folyamatokat indítana el, környezeti károkat okozva.

A szerződést meghosszabbítani nem akaró szolgáltató történetesen az E.On-csoport egy másik cége. A társaságtól származó nem hivatalos információink szerint a döntés mögött az áll, hogy a kolontári vörösiszap-katasztrófát okozó Mal az elmúlt három évben hárommilliárd forintos tartozást halmozott fel. (Ez nagyjából 30 ezer átlagos lakossági fogyasztó egyévi díjának felel meg.)

Ha a Mal valóban nem tud időben kereskedőt szerezni, a hálózatüzemeltető lehetséges megoldásnak tartaná, hogy a károk elkerülése végett egyes alapfunkciók működtetéséhez továbbra is saját vesztesége terhére biztosítson áramot. Erre az illetékes bányakapitányságnak mint felügyeleti szervnek kellene köteleznie, a technikai kivitelezéshez pedig a Mal együttműködése is szükséges.

Ez azonban csak az állítólagos katasztrófaveszély elhárításához lenne elegendő, termelés híján a vállalat előbb-utóbb nyilván ellehetetlenülne. A Mal jelenleg is a térség legnagyobb munkáltatója, a beszállítókkal együtt 5-6 ezer ember megélhetése függ tőle. Az E.ON már többször jelezte az illetékes hatóságoknak a problémát.

A Malt a kormány tavalyi rendeleteivel olyan stratégiailag kiemelt céggé nyilvánította, amely nemzetbiztonsági védelem alatt áll. A megoldás ez alapján az lehetne, ha állami szereplő, vagyis az MVM Partner Zrt. kötne vele áramszállítási szerződést. A Mal az E.Onnak küldött levelében azt állította, hogy már tárgyal az MVMP-vel.

A Mal a 2010. októberi vörösiszap-katasztrófa óta komoly likviditási nehézségekkel küzd: a katasztrófával közvetlenül összefüggő költségek 3,5 milliárd forintot tettek ki, 2,5 milliárd forint kiadás az üzemzavar miatt keletkezett. Kérdéseinkkel megkerestük a céget, ahol azonban közölték, hogy a sajtónak csak Bakonyi Zoltán vezérigazgató nyilatkozhat, ő viszont a tárgyalásai miatt ezen a héten már nem lesz elérhető.