Elszomorító nyereség a Santandertől

Vágólapra másolva!
Csupán az elemzői várakozásban megfogalmazott profit felét teljesítette a negyedik negyedévben a legnagyobb spanyol bank, a Banco Santander. A pénzintézet profitabilitása több jelentős piacán is romlott, többek közt Nagy-Britanniában és Brazíliában. Továbbá a nem fizető hiteleinek aránya is tovább nőtt az időszak során. A befektetők egyáltalán nem örülnek a híreknek, a bankpapír jelenleg 3 százalékos csökkenést mutat.
Vágólapra másolva!

401 millió eurós profitról számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében Spanyolország legnagyobb bankja, a Banco Santander. Az egy évvel korábbi 47 millió eurós nyereséghez képest jobban teljesített a pénzintézet, azonban a 801,6 millió eurós elemzői konszenzusnak csupán a felét sikerült teljesítenie. Legnagyobb versenytársa, a BBVA számairól holnap hull majd le a lepel.

A bank jelentése szerint ennek hátterében a hazai piacon elszenvedett további hitelveszteségek, illetve a brazil (-18%) és brit (-34%) operációk profitabilitásának visszaesése áll. Utóbbi két piac a bruttó bevételek mintegy felét szállítják a Santandernek.

2012 egészét tekintve 59 százalékkal, 2,21 milliárd euróra zuhant a bank profitja az egy évvel korábbi nyereséghez képest. A beszámoló szerint ebben nagy szerepe volt annak, hogy 18,8 milliárd eurós céltartalékot képzett a Santander a 2011-ez 6,6 milliárd euró után. A nem teljesítő hitelek aránya tovább nőtt a hitelportfólión belül, csoportszinten 4,54, míg Spanyolországban 6,74 százalékra.

Forrás: [origo]

Nep fogadták túl jól a bank részvényesei a hír, amelynek eredményeképp 3 százalékot zuhant a kurzusa Madridban. Idén a Santander árfolyama 4,9 százalékot emelkedett a madridi tőzsdén, amivel legnagyobb versenytársának, a BBVA-nak a 8,2 százalékos, illetve az európai bankszektort lefedő Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index 8,9 százalékos növekedését is alulmúlta. Az elmúlt egy évet sem nézve kedvezőbb a kép, a Santander 5,3 százalékos emelkdése mellett a BBVA 10,8 százalékot, míg az európai bankszektor 122,1 százalékot emelkdett.

Forrás: [origo]