A lesajnált ország idén megmutatta mire képes

Vágólapra másolva!
A legutáltabb részvénypiacból idén egy csapásra vált a legszeretettebbé Argentína. Az elnökasszony tavalyi piacellenes lépései miatt a börzén hatalmas zuhanás bontakozott ki, de úgy tűnik a vonzó árszintek már feledtetni tudják a jelentős politikai kockázatokat. Az idei év eddig eltelt részében az argentin tőzsde mindenkit maga mögé utasítva emelkedett.
Vágólapra másolva!

Tavaly az YPF olajcég államosítása nagy port kavart Argentínában, de a magánnyugdíjpénztári vagyonok államosítása, illetve az IMF-fel kialakított hűvös viszony sem segítette a részvénypiac teljesítményét. Év végéhez közeledve még az államcsőd rémével is farkasszemet kellett néznie az országnak, de egy kedvező bírósági döntésnek köszönhetően végül megmenekült ettől az ország. A tetemes méreteket öltő politikai és makrogazdasági kockázatok hatására a részvényárak mély zuhanást mutattak, az utóbbi egy évet tekintve Argentína az MSCI országindexek közül a leggyengébb teljesítményt mutatta.

A mélyrepülést követően azonban a részvényárak már olyan szintekre érhettek, melyek a jelentős kockázati faktorok mellett is felkeltették a befektetők érdeklődését, hiszen a börzé idén januárban a világ egyik legerősebb teljesítményét mutatja. A Morgan Stanley alapkezelői szerint az értékeltségek már olyan extrém alacsony szintekre estek, ahol a vásárlások megindítását az is katalizálni tudja, ha a korábbiaknál csak kicsivel jobb hírek érkeznek.

Az MSCI Argentína értékének alakulása (pont)