Érdemes figyelni a román "csodát"

Vágólapra másolva!
Ha az ember kicsit nyitott szemmel jár a piacon, ott bukkanhat kincsekre, ahol nem is számított rá korábban. A régió egyik legnagyobb slágere az intézményi befektetők között a román kárpótlási rendszer terméke, a Fondul Proprietatea, amely lényegében egy nagy befektetési alap, csupa ígéretes román társasággal teletűzdelve, professzionális alapkezelő felügyeletével és túlnyomó arányban megnyugtató intézményi tulajdoni részesedéssel - véli Budai Lilla, a KBC Securities üzletkötője.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban élénkülő érdeklődés mutatkozik egy, a hazai kisbefektetők körében egyelőre még kevésbé ismert értékpapír iránt. A román piac jelenlegi "sztárja", a Fondul Proprietatea (Bloomberg ticker: FP:RO) a professzionális befektetők kedvelt célpontjává akkor vált, mikor tavaly nyáron 0,5 lej alá esett az árfolyama az 1 lej névértékű, és folyamatosan e körüli szinteken mozgó nettó eszközértékű részvénynek. Különösen a közép- és kelet-európai régióval foglalkozó alapok figyeltek fel rá, melyek magasabb kockázat vállalására is hajlandóak a kifejezetten magas növekedési potenciállal kecsegtető, vonzó célpontok kedvéért.

De ne szaladjunk annyira előre, nézzük gyorsan, mit kell tudni a románok kis kedvencéről! A bukaresti tőzsde hivatalos indexében az egyik legnagyobb súllyal jelenlévő komponens, napi 2 millió eurós forgalommal a leglikvidebb részvény, ezzel elmondhatjuk, hogy sok esetben jobban pörög, mint a magyar blue chipek némelyike. Ezt a zártvégű alapot a román kormány hozta létre 2005-ben a célból, hogy kártalanítsák a kommunista rezsim idején elkobzott értékeikért a polgárokat, kezelését 2010-től pedig a világhírű feltörekvő piaci guru, Mark Möbius révén is ismert Franklin Templeton vette át.

És a lényeg, miért is ugrottak rá az intézményi befektetők, miben látják azt a lehetőséget, amit nem érdemes kihagyni? Íme, néhány igazán biztató fejlemény az elmúlt időszakból:

  • Mára professzionális befektetők vették át az irányítást. Bár a Fondul Proprietatea eredetileg állami tulajdonban volt, a részvényeket kiosztották a jogosultak számára, és 2012-re a kormány részesedése gyakorlatilag nullára csökkent, míg az intézményi tulajdon 64%-ra ugrott, miután a kisbefektetők kiszálltak. És ez az arány csak nő!
  • Az alap gyakorlatilag az összes jelentős román energetikai cégben részesedéssel rendelkezik. 36 százaléka van az olaj és gázkitermelő Petromban, de más nukleáris, megújuló és villamosenergia termeléssel és elosztással foglalkozó cégek résztulajdonosa is.
  • IMF nyomásra további átstrukturálások várhatóak 2018-ig a portfólióban szereplő állami cégekben. A Petrom sikerén felbuzdulva, ami az OMV-nek történt privatizáció óta gyakorlatilag "fejős tehénként" funkcionál, további átalakítások indultak, melyek növelhetik az eredményességet, és ezáltal magasabb osztalékbevételt jelenthetnek az alapnak. A cél az állami cégek tőzsdei bevezetése, miután mindenfajta politikai befolyástól mentesítették őket.
  • Jövőre bevezetés jön a lengyel tőzsdére, a portfólió optimalizálása és a lehető legtöbb osztalék kifizetése szerepel a Templeton stratégiájában, főleg mióta tavaly áprilisban extra jutalékot szavaztak neki a tulajdonosok, amennyiben a részesedések sikeres értékesítéséből származó jövedelmeket osztalék vagy visszavásárlások formájában visszajuttatja a részvényeseknek. Az osztalékfizetés előtt álló akadályok nemrég hárultak el, így impozáns 7-8 százalékos osztalékhozamra lehet számítani.

Forrás: [origo]

De ami igazán kecsegtetően hangzik, az alap még mindig csaknem 50 százalékos diszkonttal forog a nettó eszközértékhez képest, bár ez az előny egyre csökken, ahogy az árfolyam emelkedésnek indult.

Ezek után nem véletlen, hogy a tavaly júniusi mélypontról az alap 36 százalékot emelkedett, gyakorlatilag korrekció nélkül, némi oldalazással kísérve, és jelenleg az éves csúcs közelében jár. Mind az 50, mind a 200 napos mozgóátlag erős támasznak mutatkozott a korábbiakban, komolyabb ellenállás viszont nem mutatkozik, ha áttöri a 0,6 lejes szintet.

Bár az alap még mindig jelentős politikai és országkockázatot rejthet, elég csak a napokban bejelentett, szinte magyar mintára összeállított energiaszektor-adóra gondolni, de a világban jelenleg jelentkező pénzbőség az intézményi befektetőket a közép-európai országoktól inkább a keletiek felé fordította, és Románia megfelelő célpontnak tűnik egyre stabilabb gazdaságával és az IMF által támogatott reformokat implementálni hajlandó új kormánnyal. Tudjuk, hogy a professzionális szereplők sem mindig tévedhetetlenek, de az biztos, hogy érdemes figyelemmel kísérni a román "csoda" felől érkező híreket!

Fondul Proprietatea napi grafikon

Forrás: [origo]