Vágólapra másolva!
Az amerikai költségvetési problémákkal kapcsolatos nyugtalanság az európai piacokra is negatív hatással van, ugyanis mínuszokkal kezdték a napot a vezető részvényindexek. Támogatottság hiányában ugyanis tegnap elhalasztották a fiscal cliff elkerülésére beterjesztett B-tervük megszavazását a republikánusok, ami miatt továbbra is nagyon bizonytalan, hogy Amerika eltudja-e kerülni a költségvetési szakadékot.Az európai borongós hangulat a hazai parkettre is hatással van, ugyanis a BUX is csökkeni kezdett, amivel a Fitch "le nem minősítése" miatti öröm teljesen eltűnt a piacról.
Vágólapra másolva!

Európával együtt esik a BUX

Az európai tőzsdék esése a BUX-ra is negatív hatással van, ugyanis 0,4 százalékos mínuszban található nyitás után a magyar részvényindex. A tegnapi hír miatti öröm, hogy a Fitch megerősítette a magyar adósbesorolást így eltűnt a parkettről. A régióban hasonló méretű mínuszokat lehet látni, amivel úgy néz ki, a szomszédos piacokra egyaránt hatással van a rossz hangulat.

Forrás: [origo]

A rossz kezdés a blue-chipek teljesítményére is rányomja a bélyegét, a Magyar Telekom 0,3 százalékot, az OTP 0,7 százalékot esett. A telekomcég ezzel újra történelmi mélypontján, 363 forinton mozog. A MOL és a Richter nem mutat elmozdulást.

Forrás: [origo]

A forint tegnap kedvezően reagált a Fitch minősítésére, de a részvénypiacokon uralkodó kisebb pesszimizmus miatt gyengülni kezdett, és már újra a 286-os szint körül található az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama 216,4 körül, a svájci franké 236,7 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Lefelé indult Európa

Borongós a hangulat az európai piacokon, miután tegnap támogatottság hiányában el kellett halasztani az amerikai költségvetési problémák megoldásáról szóló szavazást. A republikánusok egy B tervet terjesztettek be a fiscal cliff elkerülésére, ami az évi 1 millió dollárnál kevesebbet keresőkre is kiterjesztené a Bush-féle adókedvezményeket. Azonban ez ha át is ment volna a Képviselőházon, a demokratáknak nem tetszik, és Barack Obama is jelezte korábban, hogy megvétózná az előterjesztést a Szenátusban.

Ezzel továbbra is kétséges, hogy az Egyesült Államoknak sikerül-e elkerülnie a költségvetési szakadékot, és ez a nyugtalanság az európai tőzsdékre is hatással van. A vezető indexek egyaránt lefelé vették az irányt, és a leggyengébben a német DAX teljesít, melyet leginkább a Deutsche Bank és a Heidelberg Cement 1,4 százalékos, valamint a Commerzbank 1,3 százalékos esése húz lejjebb.

Ezen kívül az IMF jelezte, hogy az EU-nak mindenképpen meg kell csinálnia a bankuniót az európai adósságválság kezeléséért. Ugyan az elmúlt hónapokban történtek előrelépések a bankszektor erősítésére, további intézkedésekre van szükség.

Forrás: [origo]

Az ArcelorMittal 2,5 százalékos eséssel nyitott, miután 4,3 milliárdos goodwill-leírást jelentett be az acélipari óriás. További rossz hír, hogy nem számítanak fokozódó keresletre az acél európai piacán.

A rosszabb hangulatban az euró is gyengülni kezdett, és visszatért hét hónapos csúcsáról a dollárral szemben. Az árfolyam az 1,32-es szint körül tanyázik.

EURUSD

Forrás: [origo]