Kivonul Hongkongból az amerikai biztosító

Vágólapra másolva!
Értékesíti a hongkongi AIA biztosítóban fennálló maradék 13,7 százalékos részesedését is az amerikai AIG. Az ügyletből az amerikai biztosító a 2008-as megmentésekor kapott összeget fogja törleszteni a pénzügyminisztériumnak. 
Vágólapra másolva!

Az American International Group (AIG) értékesíti a hongkongi AIA biztosítóban fennálló 13,7 százalékos részesedését. Az ügylettel nagyjából 6,4 milliárd dollárhoz juthat az AIG és teljesen kivonulhat a hongkongi piacról, a befolyó összegből pedig tovább törlesztheti az amerikai államntól a 2008-as megmentésekor kapott összeget. A mostani értékesítésre úgynevezett blokk tranzakció keretein belül kerülhet sor. Az AIG a nem-központi eszközeinek és érdekeltségeinek értékesítéséből próbálja előteremteni a mentőcsomag visszafizetéséhez szükséges forrásokat.

Blokk tranzakció: Egy olyan kétoldalú ügylet, melyben egy nagyobb részvénypakett cserél gazdát a felek közötti megegyezés alapján, tőzsdei ügylet keretében.



Korábban 100 százalékos tulajdonos volt az AIG, de folyamatosan csökkentette részesedését annak érdekében, hogy a befolyó pénzekből visszavásárolja a 2008-as kimentését követően az amerikai államhoz kerülő részvényeit. Ezelőtt márciusban adott el részvényeket az AIG, majd egy szeptemberi lock-up (értékesítési korlátozás) időszak lejártakor szintén értékesített egy 2 milliárd dollár értékű pakettet. A szeptember eleji tranzakció során 13,7 százalékra csökkent a hongkongi biztosítóban fennálló AIG részesedés. Ezt követően megint legalább 90 napot kellett várni, de most megint lehetősége nyílt az AIG-nak a részesedésének csökkentésére.

Az ügyhöz közeli források szerint az AIG 29,65 - 30,65 hongkong-i dollár közötti áron ajánlotta fel a részvényeit, ami a pénteki záróárnál 3,2-6,3 százalékkal olcsóbb árazásnak felel meg. Az AIA részvényeit hétfő reggel felfüggesztették Hongkongban.

AIA (Hong Kong)

Forrás: [origo]

Mint ismeretes, az Egyesült Államok legnagyobb biztosítóját 2008 szeptemberében kellett megmenteni a jelzáloghitel alapú értékpapírok miatt elszenvedett óriási veszteségei miatt. A két részletben végrehajtott, összesen 182 milliárd dolláros mentőcsomag mindmáig az USA történetének legnagyobb szövetségi segítségnyújtása. Az amerikai állam ezzel 92 százalékos részesedést szerzett a biztosítóban.

A amerikai pénzügyminisztérium múlt héten jelentette be, hogy teljesen kiszállt az AIG-ból. Az Egyesült Államok így végül 22,7 milliárd dolláros profittal zárta az ügyletet.

AIG

Forrás: [origo]