Vágólapra másolva!
Egyre lejjebb csúszik a magyar részvényindex a délelőtti kereskedés során, amiben leginkább a Magyar Telekom és a MOL esése játszik szerepet. A telekomcég ugyanis a bíztatóbb nyitás után lejtmenetbe kapcsolt, mivel a T-Systems elveszítette az elektronikus útdíjbeszedési rendszer kiépítésére kiírt tendert. A rosszabb hangulatban a forint is elgyengült, és már háromhavi mélypontja körül, a 286-os szint közelében mozog az euróval szemben.A BUX az európai tőzsdékkel együtt esik, ahol szintén kissé borongósabb a hangulat az amerikai költségvetési problémák miatti félelmek miatt. A japán választások kedvező kimenetele miatti jókedv nem tudott tartósan átragadni Európára, és kisebb mértékű mínuszokat lehet látni. Az Aggreko és a KPN viszont nagyobb mértékű zuhanáson megy keresztül.  
Vágólapra másolva!

Elgyengült a Magyar Telekom az elveszített tender után

A kezdeti enyhébb csökkenés után határozottabb, lassú esést mutat be délre a magyar részvényindex, mely az európai piacokkal együtt kezdett lefelé csorogni. A régióban szintén kisebb mínuszokat lehet látni. A BUX a Magyar Telekom és a MOL esése miatt teljesít rosszul.

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom lejtmenete arra vezethető vissza, hogy a T-Systems csoportja elbukta a hazai elektronikus útdíjszedési rendszer kiépítésére kiírt tendert. A pályázatot a Getronics Magyarország Kft nyerte meg. A telekomcég részvényei 1,3 százalékos mínuszban mozognak.

Emiatt a másik vesztes pályázó, a Synergon részvényei is már 6 százalékot vesztettek értékükből.

A MOL is esik, már 1,2 százalékos mínuszban mozog, mivel Horvátország leminősítése után az olajcég besorolása is veszélyben lehet. Az S&P még péntek este rakta bóvli kategóriába a déli ország adósbesorolását a reformintézkedések hiányára és a gyengülő fiskális helyzetre hivatkozva. A hitelminősítő Magyarország korábbi leminősítését követően közölte, hogy akkor még nem nyúl a MOL besorolásához, viszont, ha újabb magyar vagy horvát osztályzatrontás történik, az befolyásolni fogja az olajcég megítélését is. Ezzel a mostani horvát leminősítésnek lehetnek negatív következményei az olajvállalatnál.

A többi blue-chip közül az OTP enyhe gyengülést szenvedett el a kissé borongósabb hangulatban, míg a Richter egyedüli kivételként közölük 0,3 százalékot tudott erősödni. A másik gyógyszergyártó, az Egis viszont már 0,7 százalékot esett.

Forrás: [origo]

A forint tovább gyengül a kissé negatív részvénypiaci hangulatban, és már háromhavi mélypontja körül, a 286-os szintnél jár az euróval szembeni kurzusa. Egy dollárért már 217,3 forintot, egy svácji frankért pedig 236,8 forintot kérnek délben a bankközi devizapiacon. A hazai fizetőeszköz esésében a holnapi lehetséges jegybanki kamatcsökkentésnek lehet szerepe.

EURHUF

Forrás: [origo]

Lefelé csorog Európa

A kezdeti felemás nyitás után határozott irányt találtak a főbb részvényindexek lefelé, amiben az amerikai költségvetési problémák miatti nyugtalanságnak lehet szerepe. A hétvégén előrelépés történhetett a fiscal cliff ügyében, de ez egyelőre nem okozott optimizmust a piacokon. John Boehner republikánus vezető úgy nyilatkozott, hogy hajlandóak lehetnek elfogadni a gazdagabb rétegek nagyobb mértékű megadóztatását.

Európában 0,2-07 százalék körüli mínuszokat látni, és a japán piac erősödése, valamint a választások miatti jó hangulat nem tudott tartósan átragadni az ottani börzékre.

Forrás: [origo]

A DAX-ot az Infineon 1,7 százalékos emelkedése sem tudja erősíteni, és a német index kissé visszajött 4,5 éves csúcsáról, délben a 7600-as szint alatt tanyázik. A chipgyártó papírjait azután kezdhették el vásárolni a befektetők, hogy a cég vezérigazgatója közelgő felvásárlások lehetőségét lebegtette meg.

Az H&M papírok 2,2 százalékot erősödtek, mivel a ruházati kereskedő cég legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma a várt 3,5 százalékos visszaesés helyett "csak" 1 százalékos zsugorodást mutatnak. Ezen kívül a társaság árbevétele 7 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Az Aggreko pocsékul teljesít, 16,2 százalékos zuhanásával a londoni FTSE-t is egyre mélyebbre löki. A vállalat papírjai azután kezdtek lejtmenetbe, hogy a menedzsment bejelentette, a vártnál gyengébb eredményekre számít jövőre.

A holland AEX-et többek között a KPN 12,1 százalékos zuhanása gyengíti, mivel a telekomcég közölte, hogy nem fizet osztalékot a 2012-es üzleti év után, mivel 1,35 milliárd eurót költöttek korábban szükséges frekvenciák megvételére.

A Peugeot közel jár a megállapodáshoz több pénzintézettel ahhoz, hogy finanszírozáshoz jusson. 4 milliárd eurónyi szindikált hitelre van szüksége a refinanszírozáshoz az autógyártónak, amit karácsonyig megkaphat a Bloomberg szerint. A hírre már 2,6 százalékot ugrott a papír.

Aggreko árfolyama (LSE)

Forrás: [origo]