Jöhet a rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
Döntött a kormány a rezsikiadások csökkentéséről, ennek értelmében valamennyi háztartásban 10 százalékkal csökken az áram, a gáz és a távhő ára. A kormány ellenőrizni fogja, hogy a szolgáltatók valóban csökkenti-e az árakat, ennek érdekében létrehozott egy négytagú bizottságot.
Vágólapra másolva!

A kormány döntött a villany, a gáz és a távhő árának 10 százalékos csökkentéséről - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Giró-Szász András kormányszóvivő.

A lépés összesen 4 millió háztartást érint egyenlő mértékben, tehát a többet vagy kevesebbet fogyasztó háztartásoknál is 10-10 százalékkal fog csökkenni a díj.

Ellenőrzés lesz

"Nyilvánvalóan a folyamat nyomon követése is fontos, hiszen a szolgáltatóknak kell viselniük a terheket, azokat nem háríthatják át a fogyasztókra semmilyen módon" - fogalmazott a kormányszóvivő, és hozzátette: ezért a kormány létrehozott egy négytagú bizottságot, amely ellenőrizni fogja, hogy a szolgáltatók valóban csökkentik-e a díjakat. A Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára által vezetett testületbe az NGM, az Emmi és a Miniszterelnökség is delegál majd tagot.

A sajtótájékoztatón a kormányszóvivőt több újságíró is kérdezte arról, hogy a kormány döntött-e, vagy tárgyal-e a nap során a felsőoktatási koncepcióról, ezen belül a keretszámok esetleges módosításáról, valamint a diákhitel-konstrukció kamatának mérsékléséről, Giró-Szász ezekre reagálva elmondta: a kormányülésen eddig ezek nem merültek fel, és az erről szóló híreket nem kívánja kommentálni. Hozzátette, amint a kormány ezekben az ügyekben döntést hoz, akkor azt jelezni fogja.

Az [origo] értesülései szerint óriási kapkodás kezdődött a kormányban az ingyenes felsőoktatási helyek miatt elégedetlen diákok tüntetései miatt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra kereste a megoldást a szerdai kormányülés előtt, milyen intézkedésekkel lehetne lecsitítani a múlt héten bejelentett drasztikus keretszámcsökkentés miatt kirobbant hallgatói elégedetlenséget. Forrásaink szerint felmerült, hogy a diákhitel-konstrukció jelenleg 2 százalékos kamatát nullára csökkentik, hogy a kormány ezzel is igazolhassa: senkit nem ér hátrány a rendszer átalakítása miatt, sőt kifejezetten megéri kamatmentes hitelből finanszírozni a tanulmányokat. (A keretszámok drasztikus csökkentéséről és az azt követő diáktüntetésekről szóló cikkeinket itt olvashatja el.)