A jó hangulat sem elég jó a forintnak

Vágólapra másolva!
Az európai tőkepiacokon kedvező hangulat uralkodott, a forint mégsem tudott erősödni a héten. Sőt, a hazai deviza háromhetes mélyponton is járt.
Vágólapra másolva!

A német DAX index közel 5 éves csúcsra emelkedett a héten, miután kedvező német makrogazdasági adatok jelentek meg, és a befektetők kockázati étvágya is javult az elmúlt napokban. A tőzsdék világszerte jól teljesítettek, az Egyesült Államokban pedig kissé közelebb kerültek a demokraták és a republikánusok a költségvetési szakadék megoldásához.

A forint mégsem tudott profitálni a kedvező hangulatból, amiben már szerepet játszhatnak hazai tényezők is. A jövő évben ugyan a GDP 3 százaléka alatt lesz a költségvetési deficit, ám ez jelentős növekedési áldozattal jár. Az IMF-tárgyalások megrekedtek, és egyelőre nem várható érdemi előrelépés. Közben egyre többen gondolják azt, hogy decemberben is 25 bázispontos alapkamat-csökkentés következhet, így akár 5,75 százalékon is állhat a kamat az év végén. A külső tagok által szorgalmazott kamatvágások pedig folytatódhatnak jövőre is. Ezek a kockázatok pedig óvatosságra intik a piaci szereplőket a forinttal kapcsolatban.

A felülvizsgált GDP-adat szerint 1,5 százalékot esett a magyar gazdaság az előző évhez képest, aztán Magyarországon járt Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, és beszédében külön hangsúlyozta az inflációs cél követésének fontosságát - mutatott rá Balogh Balázs, az XTB Magyarország piaci elemzője. Szakértők szerint a külső tagok által megszavazott kamatcsökkentések nincsenek teljesen összhangban az MNB 3 százalékos inflációs céljával.

A BUX is szenvedett a héten. A magyar tőzsde több napon alulteljesítőnek számított régiós összevetésben, de a globális piacok tekintetében is látható a pesti index lemaradása. Az államkötvényekben ugyanakkor nem látszik korrekció: a hozamok a héten kissé csökkentek is, és a befektetők körében népszerűek a magyar állampapírok. Ilyen magas hozamot nem könnyű találniuk, főleg nem akkor, ha alacsony költségvetési deficitet is szeretnének látni az adott országban.

A kockázati étvágy magas szintjét jelezte, hogy az euró 1,31-es szint közelében mozgott a hét közepén a dollárral szemben. Az euró azonban esésnek indult, amikor Draghi csütörtökön arról beszélt, hogy vita volt a 0,75 százalékos kamatszint tartásáról. Vagyis közel lehet már a kamatcsökkentés. A közös európai deviza pénteken tovább esett a kedvező amerikai munkanélküliségi adat nyomán. Az USA-ban a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma 146 ezerrel növekedett, elemzők viszont 100 ezer alatti bővülésre számítottak.

A forint háromhetes mélypontra került 284-es szinten ez euróval szemben pénteken, miután kockázatkerülő hangulat alakult ki a japán földrengés után. A jó amerikai munkanélküliségi adatra azonban erősödni tudott a hazai deviza, és 283-as árfolyam körül fejezte be a hetet.