Vágólapra másolva!
Elrontotta a hangulatot a délután publikált amerikai makroadat, ami után elolvadt az európai tőzsdék nagyobb előnye, és lefelé kezdtek szánkázni az irányadó részvényindexek. A német DAX másfél éves csúcsáról fordult vissza, míg itthon a BUX-ot főleg a MOL esése tartotta mínuszban. Amerikában emiatt szintén borúsabb a hangulat, és a kezdeti pluszokat eltűntetve pénteki záróértékük körül mozognak az indexek.  
Vágólapra másolva!

Eltűnt a MOL pénteki nagyobb nyeresége

Nem tudott kikecmeregni a negatív tartományból a BUX zárásra, és megtartotta a napközben mutatott 0,3 százalékos mínuszát a nap végére is. A hazai indexhez csatlakozott rosszabb értelemben a cseh PX index is, melyet az ottani Telefonica 1,7 százalékos esése rántott lejjebb.

Forrás: [origo]

A BUX rossz teljesítményében a MOL játszotta a főszerepet, az olajpapír 2 százalékot zuhant ma, jelentősen visszaadva pénteken megszerzett nyereségéből.

Rajta kívül az OTP is gyengén teljesített, bár zárásra kissé visszajött a nagyobb mínuszokból, végül 0,7 százalékkal került ma lejjebb az árfolyama. A papírra egyébként újabb céláremelés érkezett, ezúttal az HSBC befektetési bank módosította 3750-ről 4400 forintra a papírra vonatkozó jövő év végi fair érték becslését.

A Richter nagyot tudott erősödni az MSCI indexből való kikerülése utáni első kereskedési napján, amit annak köszönhet, hogy eltűnt a nagyobb eladói nyomás a részvényekről, és a nyomott árfolyamon jelentős vételi érdeklődés jelent meg irántuk (Mint ahogy elemzésünkben megjósoltuk). A részvények végül 2,2 százalékos pluszban zárták a napot.

A másik gyógyszergyártó, az Egis is nagyobb emelkedésen van túl, mivel 1,8 százalékot drágult ma. Ezzel szemben a Magyar Telekom 0,3 százalékot veszített értékéből, melyben többek között a Concorde-tól érkezett célárcsökkentés is közrejátszhatott. Az állami mobilszolgáltató késésének a híre nem tudta jelentősen befolyásolni a hangulatot a papírok esetében.

Forrás: [origo]

A Rába 0,9 százalékos erősödését az a hír is segítette, hogy megszületett a szándéknyilatkozat a cég és a Volvo között a buszpiaci együttműködésről.

Ezen kívül az E-Star 1,8 százalékot tudott emelkedni a társaság meglepetést nem okozó, gyenge gyorsjelentése ellenére.

A forinton nem segített a kedvezőtlen részvénypiaci hangulat, és tovább gyengült a főbb devizákkal szemben. Az euró/forint kurzusa már 282,5 fölött jár, míg egy dollárért 216,3 forintot, egy svájci frankért pedig 233,9 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Másfél éves csúcsáról kanyarodott vissza a DAX

Elfáradtak kissé a nap végére az európai részvényindexek, de még mindig a pozitív tartományban tartózkodnak. Az egész napos jó hangulatot a reggeli, kedvező kínai makroadatok alapozták meg, melyet még a délelőtti feldolgozóipari makroadatok nem tudtak elrontani. A jó kedvet csak fokozta, hogy Spanyolország hivatalosan is az európai mentőalaphoz fordult segítségért, és kérte a bajban lévő bankjainak a mintegy 40 milliárd eurónyi részlet kifizetését.

Ezen kívül Görögország is közzétette kötvény visszavásárlási tervét, melynek keretében 10 milliárd eurónyi, 6 hónap lejáratú kötvényt ajánl fel az európai ESFS alapból, hogy az azokból befolyt összegből 10-30 éves lejáratú görög papírokat vásároljon vissza a névértékük 30-40 százalékáért. Ez a visszavásárlási árfolyam jobb lett a piaci várakozásoknál, és ennek köszönhetően a 10 éves papírok hozama március óta nem látott szintre, 15 százalék alá esett.

A késő délután azonban érkezett a feketeleves az amerikai makromutatók képében, és a főbb indexek visszafordultak napi csúcsaikról. A DAX például másfél éve nem látott magasságokban járt, melyet főleg a Deutsche Post és az SAP segített oda 2 százalék körüli emelkedésükkel.

Forrás: [origo]

A ThyssenKrupp is veszített előnyéből a nap végére, mivel már csak 0,1 százalékos pluszban mocorog. Az acélipari cég annak ellenére tudott emelkedni, hogy kiderült, jelentős veszteséggel adná tovább brazil és amerikai projektjeit a társaság.

A francia CAC 40 indexet az EADS légiipari vállalat 2,4 százalékos szárnyalása támogat, miután kiderült, hogy nagyobb tulajdonrészt és vétójogot kap a német és a francia állam a cégben.

Az ING 0,7 százalékos emelkedése sem segíti a holland AEX indexet miután bejelentették, hogy 25 újabb fiókot nyitna a biztosító Törökországban. A 2013-as tervek alapján 55 új munkahelyet teremtene a pénzintézet.

A Nokia 0,7 százalékot veszített értékéből, melyben többek között az játszhat szerepet, hogy egy amerikai kockázati tőke társaságnak eladja optikai hálózatát a vállalat, ami 2000 ember átadásával jár. Ezen túl a Businessinsider információi szerint androidos telefonokat dobhat piacra a gyártó. Az állítást arra alapozzák, hogy Linux-szakértőket keres a társaság.

A részvénypiacokon uralkodó rosszabb hangulat következtében visszajött másfél havi csúcsáról az euró a dollárral szemben, de még mindig az 1,3-as szintek felett tanyázik.

EURUSD

Forrás: [origo]

Kedvezőtlen makroadat után csúszik le Amerika

Az európai piacok emelkedését látva pozitívan nyitották a kereskedést az amerikai részvényindexek, de a jó kedv nem tartott sokáig, mivel a délutáni makroadatok kellemetlen meglepetést okoztak. Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index váratlanul 49,5 pontra esett vissza novemberben az előző havi 51,7 pontról, miközben előzetesen 51,5-ös értéket vártak. Ez a legalacsonyabb szint 2009 júliusa óta, és az ipar lassulását jelzi előre.

A befektetők nyugtalanságát csak fokozhatják az amerikai költségvetési problémák, bár a legutóbbi nyilatkozatok szerint közel lehet a megállapodás. De amíg nincs megegyezés, ez a bizonytalansági faktor ott van a piacokon.

Ezek következtében eltűntek a kezdeti nagyobb pluszok, és a Nasdaq kivételével már pénteki záróértékük alatt tanyáznak a főbb indexek. A Dow Jones a 13000 pontos szintel küzd.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül a technológiai papírok emelkednek ki 0,3 százalékos drágulásukkal, melyeket az Apple 0,6 százalékos erősödése húz feljebb. Vele szemben a Microsoft már fél százalékot, a Yahoo 0,3 százalékot, míg a Google 0,1 százalékot veszített értékéből.

A Dell viszont már 8 százalékot emelkedett többek között annak köszönhetően, hogy a Goldman Sachs eladásról vételre minősítette fel a társaság papírjait 13 dolláros célárfolyamot kijelölve.

Forrás: [origo]

Az ipari társaságokat a Delta Airlines 0,7 százalékos esése tartja a negatív tartományban, mely annak ellenére mozog mínuszban, hogy a légitársaság Londonban terjeszkedne úgy, hogy megvásárolná a Singapore Airlinestól az ázsiai cég Virgin Atlantic Airways-ben lévő részesedését.

A nyersanyagok közül a gyenge dollár különösen segíti a WTI nyersolaj árfolyamát. A fekete arany 0,3 százalékos erősödés után már 89 dollár felett található, míg az igazi arany 0,25 százalékot drágulva 1717 dollár körül tanyázik.