Szeptemberben is lassulást jelez a kínai PMI

Vágólapra másolva!
Sem a hétvégén napvilágot látott HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI), sem pedig a ma publikált hivatalos PMI nem tudott bíztató jeleket indikálni, a világ második legnagyobb gazdaságáról.
Vágólapra másolva!

A HSBC hétvégi adata alapján némileg élénkült a kínai ipar, az augusztusi 47,6 pontról szeptemberben 47,9 pontra emelkedett a PMI értéke, a statisztikai hivatal mai közleménye szerint pedig 49,2-ről 49,8 pontra bővült a mutató értéke. A gyarapodás ellenére sem optimisták a piaci szereplők, hiszen a kritikus 50-es érték alatti számok egyaránt a gazdaság lassulását jelzik, már a második hónapja.

A mutató visszafogott emelkedését az új megrendelések és az export alindexe fűtötte. Előbbi 48,7-ről 49,8 pontra, utóbbi pedig 46,6-ról 48,8 pontra kúszott fel. Az exportbővülés optimizmusra adhat okot, a Merril Lynch elemzői szerint az eurózóna és az Egyesült Államok agresszív intézkedései hajtották a kínai kivitelt.

A főbb elemzőházak eltérő állásponton voltak a várakozásokat illetően, hiszen míg a Reuters 49,8 pontra számított, addig a Bloomberg által megkérdezett elemzők már növekedést prognosztizáltak, 50,1 ponton.