Orbán: Magyarország egyedül is boldogul

Vágólapra másolva!
Magyarország saját erőből meg tudja oldani a gondokat, így a gazdasági, pénzügyi bajokat is, az IMF-hitel nélkül is képes lesz az ország kivédeni a közeledő válsághullámot, csak több energiával és drágábban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szegedma.hu-nak. A kormányfő szerint nincs olyan ország, ahol csak jó dolgok történnek, de biztos abban, hogy Magyarországon előbb-utóbb több lesz a jó dolog, mint a rossz.
Vágólapra másolva!

"Magyarország ma erősebb, mint volt, és nincs senkinek kiszolgáltatva. Minden gondot meg tudunk oldani egyedül, saját erőből, még a pénzügyi és gazdasági bajokat is" - nyilatkozta Orbán Viktor a szegedma.hu-nak.

A kormányfő azt mondta, hogy az IMF-hitel sokat segítene, mert súlyos válság gyötri Európát, és újabb válsághullám közeledik, amely negatív hatással lesz Magyarországra is. "Könnyebb lenne kivédenünk, ha lenne mögöttünk egy biztonsági háló. Anélkül is sikerülni fog, csak több energiával, drágábban" - tette hozzá Orbán. Szerinte csak egy jó megállapodás előnyös az ország számára, rossz nem jöhet szóba. "Nem fogadható el, hogy csökkentsük a nyugdíjakat, a béreket, a gyermekek után járó támogatásokat, vagy embereket bocsássunk el" - fogalmazott.

Nincs olyan ország, ahol csak jó dolgok történnek

A kormányfő közölte, világos jelei vannak annak, hogy válságkezelésben jobban teljesítünk, mint a legtöbb uniós tagállam. Miközben egész Európában nyugdíjcsökkentés van, és leépítik a családtámogatási rendszereket, addig Magyarországon sikerült a kormánynak megőriznie a nyugdíjak reálértékét, meghosszabbította a gyest és a gyedet, valamint bevezette a gyermekek után járó adókedvezményt - sorolta a kormány lépéseit a miniszterelnök. Hozzáfűzte: "természetesen nincs olyan, hogy egy országban csak jó dolgok történnek, de biztos vagyok abban, hogy előbb-utóbb Magyarországon is meghaladja majd a jó dolgok száma a rosszakét".

Az elmúlt két év eredményeiről szólva elmondta, miközben Európa csaknem minden országában csökken a munkában állók száma, Magyarországon az elmúlt két év alatt több mint százezerrel nőtt. Kétszázezer olyan ember van, aki korábban segélyből élt, most pedig Start-munkából tartja fenn magát és családját - tette hozzá a miniszterelnök. Közölte, mára sikerült felgyorsítani az európai források kiáramlását a gazdaságba, és sikerült az államadósságot a GDP-hez mért több mint 80 százalékról 77 százalék alá csökkenteni. (A Magyar Nemzeti Bank hétfőn tette közzé a friss államadósság-adatot, amely szerint a második negyedév végén a GDP-arányos államadósság a forinterősödés következtében 77,7 százalékra csökkent az előző negyedév végén mért 79 százalékról.)

"Míg azonban ezek mérhető adatok, addig az ország erkölcsi állapotára csak közvetett ráhatása van a kormánynak" - vélekedett. Ha azt hirdetik, hogy munkából jobban meg lehet élni, mint segélyből, és azt mondják, törődni kell a nemzeti összetartozással, akkor az befolyásolja a gondolkodást, de ez alapvetően az embereken múlik. A miniszterelnök az önkormányzatok jövőjét illető kérdésre válaszolva azt elmondta, a kormány tiszta viszonyokat teremt: az egészségügy és az oktatás az államé, és "amely feladatokat pedig az önkormányzatok jól tudnak ellátni, azokat végezzék el továbbra is".

Orbán szeretne tisztán látni

Arra a kérdésre, hogy rendelkezésre állnak-e majd az önkormányzatoknak ehhez a szükséges források, a kormányfő közölte: "ha valaki vállal egy feladatot, lássa el saját forrásaiból, az önkormányzatoknak saját bevételeiken keresztül lehetőségük nyílik erre; állami feladatot is csak így lehet ellátni". Az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházása, az Extreme Light Infrastructure (ELI) részeként Szegedre tervezett lézerkutató-központ ügyében indult kormányzati vizsgálatra vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt mondta, a projekt késésben van, ezért épp azt vizsgálja a kabinet, hogyan tudna segíteni, és ki akarják deríteni, ki a felelős azért, hogy ilyen lassan haladnak az ügyek, és mit lehet tenni a gyorsításért.

Az ügyben "az év végére szeretnék teljesen tisztán látni" - közölte. A nem látvány-csapatsportágak támogatása kapcsán Orbán Viktor elmondta: a nem látvány-csapatsportágak szövetségeinek vezetői két héten belül leteszik elé a sportáguk távlati, nyolc-tizenkét éves fejlesztési programját, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottsággal együttműködve meg is fognak valósítani.