Budai alkujára fizethet rá a Tesco

Vágólapra másolva!
Eljárást indított a legnagyobb áruházláncok ellen a Gazdasági Versenyhivatal amiatt, hogy egyeztették a dinnye árát, illetve hogy megegyeztek, diszkriminálják a külföldi árut. Erre éppen a kormányzat kérte fel őket.
Vágólapra másolva!

Versenyhivatali eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több nagy áruház és szövetség ellen, mert megsértették a kartelltilalmat. Az áruházak a dinnye árában állapodtak meg - a kormány kérésére.

Az Aldi, az Auchan, a CBA, a Lidl, a Spar, a Tesco, a Magyar Dinnye Szövetség és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vélelmezhetően megegyezett a dinnye árában 2012 júliusától, és abban is, hogy nem magyar dinnyét nem, vagy csak diszkriminatív árazással forgalmaznak Magyarországon - írta a GVH. A szervezetek valószínűsíthetően tisztességtelen piaci magatartást tanúsítottak ezáltal.

Júliusban az Index azt írta a Vidékfejlesztési Minisztérium válasza alapján, hogy az áruházláncok 99 forintos árat ajánlottak a dinnye kilójára, amelyet a szakmai szervezetek elfogadhatónak találtak, így létrejött a megállapodás.

Az [origo]-nak Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, fideszes képviselő azt mondta, hogy megállapodás nem volt, csak arra kérték a kereskedelmi láncokat, hogy amíg van magyar dinnye, árusítsák azt, és vegyék figyelembe a termelők önköltségi árát. Elmondása szerint ezt az áruházak elfogadták.

A kormányzat azonban elismerte, majd visszavonta, hogy kartellezésre buzdította volna a láncokat. Augusztus közepén Budai Gyula VM-államtitkár egy algyői gazdafórumon azt mondta a Népszabadság szerint, hogy "a Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?" Állítása szerint "igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében".

Egy nappal később azonban már azt mondta, csak annyit kértek az áruházaktól, hogy a tavalyihoz hasonló árakkal kezdjék és fejezzék be a dinnyeszezont.

A GVH a közleményében kitért arra is, hogy az eljárás megindítása nem jelenti még azt, hogy a boltláncok és érdekképviseleti szervezetek jogsértést követtek volna el. Az eljárás épp ennek tisztázására indult.

A Tesco az [origo] megkeresésére azt reagálta, hogy "valamennyi termék, így a görögdinnye fogyasztói árát is, kivétel nélkül mindig önállóan ... határozza meg, és az általa meghatározott fogyasztói árakat mással soha nem egyezteti".