Vágólapra másolva!
Négy egymást követő hónapban csökkent az ipari cégek profitja Kínában. Elemzők szerint a folyamatosan romló kínai adatok egy éles visszaesés közeledtét jelzik.
Vágólapra másolva!

Az egymást követő negyedik hónapban is csökkent a kínai ipari cégek profitja - írja a brit BBC hétfőn. A bevételek az előző év júliusához képest 5,4 százalékkal csökkentek, miközben az egy hónapos csökkenés júniushoz képest 1,7 százalékos. Elemzők szerint félő, hogy a profit csökkenése egy éles visszaesés közeledtét jelzi a kínai gazdaságban.

A kínai vállalatok visszaesése főként a globális gazdasági válságnak köszönhető, valamint a belső fogyasztás csökkenésének - írja a BBC. Az ipar a kínai gazdasági növekedés egyik legerősebb motorja, és a romló számok a gazdaság egészére is kihathatnak.

Kína a világ második legerősebb gazdasága a második negyedévben 7,6 százalékkal nőtt, ez a leglassabb növekedési ütem az elmúlt három évben. A kínai kivitel is zuhant júliusban, miután mindössze 1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Júniusban a májusi adathoz képest még 11,3 százalékos növekedés volt.