A KT elnökét nem lepte meg a GDP-adat

Vágólapra másolva!
A Költségvetési Tanács (KT) elnöke nem lepődött meg a múlt héten nyilvánosságra hozott növekedési és inflációs adatokon. Mint a Népszabadságnak elmondta, azok nem jelentenek általuk eddig nem ismert kockázatokat a költségvetésre. Kovács Árpád hozzátette, hogy ez nem jelenti azt is, hogy nem kell hozzányúlni a büdzséhez, ezért  újabb háttérszámításokat kértek a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.
Vágólapra másolva!

"A legutóbb megjelent növekedési és inflációs adatok nem jelentenek általunk eddig nem ismert kockázatot a költségvetéssel összefüggésben" - mondta a Népszabadságnak Kovács Árpád.

A Költségvetési Tanács elnöke ugyanakkor jelezte: ez nem jelenti azt, hogy nem kell hozzányúlni a büdzséhez, hiszen a tanács által vázolt növekedési pálya eltér a kormányétól.

A KSH a múlt kedden közölte, hogy Magyarország GDP-je a második negyedévben 1,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. A gazdaság egymást követő két negyedévben is csökkent (az előző negyedévhez képest), és ez már technikai recessziónak számít.

A KT korábban további információkat és háttérszámításokat kért a nemzetgazdasági tárcától, mert a legutóbbi elemzésük óta új, a büdzsét érintő intézkedések kerültek a parlament elé. Kovács Árpád a lapnak elmondta: miután a tanács megkapja a háttérszámításokat, azok a jegybank és a számvevőszék szakértőihez kerülnek. "Szeptember elejére, a parlamenti munka kezdetére elkészítjük a véleményünket a költségvetésről" - mondta az elnök.

Azokkal a sajtóértesülésekkel kapcsolatban, hogy a kormány esetleg mégsem terjesztené ki a tranzakciós illetéket a jegybankra, Kovács Árpád elmondta: még nem volt alkalma belenézni az NGM dokumentumaiba. Annyit azonban megjegyzett, hogy a jegybanki illeték lényegében időnyerésre jó, mert a jövő évi bevétel egyben pótolandó veszteségként jelentkezik, amit 2014-ben a központi költségvetésnek kell finanszíroznia.