Vágólapra másolva!
Újra megvizsgálja a jövő évi költségvetést a Költségvetési Tanács. Még az őszi parlamenti ülésszak előtt elvégzik az elemzést - ígéri a testület elnöke.
Vágólapra másolva!

Augusztus közepén kapja meg a 2013-as költségvetés tanulmányozásához szükséges pótlólagos információkat, tanulmányokat a Költségvetési Tanács a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, ezt követően foghatnak hozzá a munkához a szakemberek - mondta a Népszabadságnak Kovács Árpád, a tanács elnöke.

A lap szerint a testület korábban már véleményezte a törvénytervezetet, ám időközben olyan új intézkedések épültek bele, amelyek miatt szükségesnek tartották újból vizsgálat alá vetni. Erről július közepén született egy határozatuk, melyben jelezték, hogy egyebek mellett a munkáltatói járulékterhek átalakítása (a munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggésben) valamint újabb adók bevezetése (kisvállalati adó, tételes vállalati adózás) és a pénzügyi tranzakciós illeték átalakítása miatt "alapjaiban változik a vállalatokat terhelő adók rendszere".

A tanács jelezte azt is, hogy az adóbeszedés hatékonyságának javulását alátámasztó intézkedései tervek nem ismertek teljes körűen.

Mivel megalapozott véleményt szeretnének kialakítani a folyamatokról, felhatalmazták a tanács elnökét, hogy a nemzetgazdasági minisztertől beszerezze az adatokat, tanulmányokat. Ezeket augusztus közepéig várják. Kovács Árpád szerint a Költségvetési Tanács még a szeptemberi parlamenti kezdés előtt kialakíthatja álláspontját a büdzséről - olvasható a Népszabadságban.