Sínen a jegybanktörvény

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank szerint az új jegybanktörvénnyel rendeződtek az MNB függetlenségével kapcsolatos legfontosabb aggályok, ugyanakkor problémásnak tartják még az elnökök és az alelnökök esküjét. Varga Mihály tárca nélküli miniszter szerint az EKB pozitív véleménye után az országgyűlés már a jövő héten szavazhat a törvényről. Az IMF már csütörtökön közölte, hogy elégedett a törvénnyel, így készen áll a hiteltárgyalások megkezdésére Magyarországgal.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényre vonatkozó legutóbbi módosító javaslat rendezi az MNB függetlenségével kapcsolatos legfontosabb aggályokat. Az EKB pénteken kiadott jogi szakvéleménye szerint "a tervezett módosítások arra utalnak, hogy a magyar kormány most készen áll az MNB intézményi függetlenségének tiszteletben tartására".

A testület immár úgy véli, hogy az új törvényjavaslat a jegybanki döntéshozó testületeket tekintve "teljes mértékben" rendezi a végrehajtási hatáskörök felosztására vonatkozó aggályokat, és "kielégítő módon" rendezi a monetáris tanács tagjainak felmentésével kapcsolatban felvetett kérdéseket.

Az Európai Bank ugyanakkor leszögezte azt is, hogy szoros figyelemmel kíséri majd a magyar jegybank függetlenségének gyakorlati betartását, és kapcsolatban marad a magyar kormánnyal, hogy rendezzék a még nyitott kérdéseket. Az EKB továbbra is "nyugtalanítónak tartja" a döntéshozó testületek tagjai javadalmazásának gyakori változtatásait. Emellett az MNB-elnök helyettesítésének kérdése, illetve az elnök és az alenökök által teendő eskü ügye tartozik a rendezetlen kérdések közé.

Mint arról korábban beszámoltunk, a parlament azért nem szavazott (házszabálytól eltéréssel) az új törvényről, hogy még bevárják az EKB észrevételeit. Az eredeti tervek szerint július 12-én került volna sor a jegybanktörvény módosítását lezáró végszavazásra, de mivel pénteken hivatalosan is megkapta a kormány az EKB pozitív véleményét, amit csak július elejére várt, így a végszavazás már a jövő hét közepén megtörténhet - közölte Varga Mihály tárca nélküli miniszter.

"Most már csak a naptárak és a repülőjegyek egyeztetésén múlik, hogy mikor kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások" - fogalmazott a miniszter, aki úgy véli, hogy az augusztusi szabadságokat is figyelembe véve október közepére megszülethet a hitelmegállapodás, amelynek várható összege a piac által is kívánatosnak tartott 15 milliárd euró lehet.

Az IMF már csütörtökön közölte, hogy elégedett a jegybank függetlenségének biztosításával, és a vonatkozó jogszabály parlamenti elfogadása után "kész tárgyalásokat kezdeni" a magyar kormánnyal a pénzügyi támogatásról.

A törvényjavaslat szerint módosulnának a monetáris tanács tagjainak és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének felmentésére vonatkozó passzusok, a tanács tagjainak száma pedig legalább öt, legfeljebb 9 fő lehetne. A módosítás szerint a monetáris tanácsnak nem kell megküldenie a kormánynak a testület napirendjét, és a kormány képviselője nem vesz részt a tanács ülésein, miután az erről szóló paragrafust hatályon kívül helyezné a módosító javaslat.