Vágólapra másolva!
A tranzakciós illeték szabályai még változhatnak; de a szabályok olyanok lesznek, hogy az illeték nem lesz elkerülhető a pénzmozgások külföldre menekítésével - mondta a Magyar Nemzetnek Balog Ádám. Az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a terhet nem a polgárok fizetik majd meg, az összeget a szolgáltatók a saját profitjukat mérsékelve róják le.
Vágólapra másolva!

Számos ponton változhatnak még a tranzakciós adó (sárgacsekk-adó) szabályai - mondta a Magyar Nemzetnek Balog Ádám, a nemzetgazdasági tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

Balog szerint az illeték nem lesz elkerülhető a pénzmozgások külföldre menekítésével, mint mondta, ezt megelőzendő reális, teljesíthető adószabályokat igyekeznek alkotni. "Bármikor lehet olyan eljárásjogi rendelkezéseket hozni, amelyek gátat vetnek az adóelkerülésnek" - tette hozzá.

A teher mértéke egy ezrelék lesz, így Balog szerint az olyan családban, ahol a szülők mindketten kétszázezer forintot keresnek fejenként és a teljes pénzt pénzügyi ügyletekkel (utalással, készpénzfelvétellel, csekkbefizetéssel) költik el, az adó havi 400 forintot tenne ki. "A terhet azonban nem a polgárok fizetik meg, az összeget a szolgáltatók a saját profitjukat mérsékelve róják le" - jelentette ki Balog Ádám.

A helyettes államtitkár szerint a vállalati ügyletek megadóztatására több megoldás is lehetséges. Szóba jöhet például a felső határ bevezetése, de elképzelhető az is, hogy különféle összegekre különféle adómértékeket szabna, és felvetődött egyes tranzakciók adómentessé tétele is.

A lap piaci forrásokra hivatkozva azt írta, a minisztérium korábban közzétett tervei között 30 ezer forintos határ szerepelt, de erről utóbb nem született döntés. A bankszövetség, amely az egy ezrelékes adókulcsot elfogadhatónak tartja, ennél jóval alacsonyabb - néhány ezer forintos -, egy utalásra megszabott felső határt tartana elfogadhatónak.

Balog Ádám elmondta, hogy az idén bankadó címén 105 milliárd forintot vár a költségvetés, jövőre a belépő tranzakciós illetékből 280 milliárd, bankadóból 68 milliárd, 2014-ben tranzakciós illetékből 320 milliárd forintra számítanak. Az összeg 2014-ben azonban nem azért nő, mert az illeték emelését tervezik, hanem azért, mert a 2013 decemberi tétel 2014. januárjában érkezik be.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a képviselők azután szavaznak majd a tranzakciós illetékre vonatkozó javaslatról, ha a kormány és a bankszféra minden részletet tisztázott.