Vágólapra másolva!
A beszerzési menedzser index értéke márciusban 56,8 volt, az elmúlt 13 hónap legmagasabbja. A világszinten is kiugró érték mögött a Mercedes gyáravatója állhat.
Vágólapra másolva!

A beszerzési menedzser index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 56,8, az elmúlt tizenhárom hónap legmagasabbja, és jóval meghaladja a változatlanságot jelző 50 pontot - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn. A márciusi index 5,6 százalékponttal magasabb a februári 51,2-nél. (A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.)

Az MLBKT jelentése szerint 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar, az azóta eltelt hónapokban azonban csak háromszor.

Az index egyik legfontosabb összetevője, a foglalkoztatottsági index értéke januárban került 50 pont fölé, ami azóta is megmaradt. A korábbi márciusi értékeket nézve azonban az idei a legmagasabb 1995 óta. Az új rendelések indexe is erősen megugrott, és a mostani a negyedik legmagasabb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya másodszor nőtt az elmúlt hat hónapban. Ilyenre utoljára 2009 közepén volt példa, ami az akkori válság végét jelentette - közölte az MLBKT.

A vásárolt készletek szintén emelkedni kezdtek a 2011 november és 2012 januárja között tapasztalt egyenletes csökkenést követően, immár második hónapja egyfolytában. Az idei márciusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti és a negyedik legmagasabb.

Kiemelkedően jó a márciusi BMI-adat, aminek a hátterében a kecskeméti Mercedes gyár múlt heti felavatása állhat - mondta az [origo]-nak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, hozzátéve, hogy ennek hatását csak áprilisra várták.

Az elemző kiemelte, hogy annak ellenére is jó lett a magyar index, hogy a német leromlott 48,4-re. Suppan Gergely szerint kiemelkedő, hogy a foglalkoztatási index - a korábbi márciusi értékeket nézve - az idén a legmagasabb 1995 óta. Ez azt mutatja, hogy élénkül a munkaerő-kereslet a feldolgozóiparban, ráadásul a Mercedes-gyár avatóján közölték, hogy a korábban tervezettnél ötszázzal több embert fognak foglalkoztatni. Suppan Gergely elmondása szerint a lengyel és a cseh index is jobb lett a vártnál (50 fölötti értékkel), de a magyar érték világszinten is kiugró.

Márciusban 47,7 pontra, három havi mélypontra csökkent az euróövezeti feldolgozóipari beszerzési menedzseri index a februári 49 pontról. A Wall Street Journal üzleti napilap szerint az utóbbi három hónap legmeredekebb csökkenése annak köszönhető, hogy visszaesett a termelése az olyan országoknak, mint Spanyolország vagy Görögország, ahol a kormányzat éppen megszorító intézkedésekkel próbál kilábalni az adósságválságból.

Az MLBKT üzleti jelentése 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetőinek körében, havi rendszerességgel végzett, kérdőíves információgyűjtésen alapul. Ez a tapasztalatok szerint jó alapja a gazdasági növekedés vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira.