Elapadtak a vállalati hitelek

Vágólapra másolva!
Megdrágult és nehezebbé vált a magyarországi bankok finanszírozása, ez pedig gyengíti a bankok hitelezési képességét, így egyre kevésbé tudnak a vállalatok számára hitelt nyújtani - állapította meg januári hitelezési felmérésében a Magyar Nemzeti Bank. A helyzet fél éven belül nem is fog javulni az MNB szerint.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön sajtótájékoztatón bemutatott jelentés szerint a hitelezési képesség romlása egyre nagyobb mértékben magyarázza a vállalati hitelezési feltételek szigorítását. A szigorítások elsősorban a nagy- és középvállalatok, valamint a kereskedelmi hitelek feltételeit érintették, de a kis- és mikrovállalatok is egyre nehezebben jutnak banki forráshoz.

Az eurózónában is szigorodnak a hitelezési feltételek, és ennek negatív hatása az anyabankokon keresztül Magyarországon is megjelenik.

A lakossági szegmensben jelenleg az jelent problémát, hogy a bankok erőforrásait leköti a végtörlesztés és az árfolyamgátba történő bejelentkezések intézése, új hitelkihelyezés csak ezek kifutása után várható.

Olyan a helyzet, mint 2008-ban volt

A felmérésben részt vevő bankok zöme a következő fél évben is további szigorítást tervez a vállalati hitelezésben. A hitelezési feltételek korábban azért romlottak, mert a hajlandóság hiányzott a bankok részéről, most viszont inkább arra panaszkodtak, hogy a hitelezési képességük lett gyengébb. Ennek indokaként a finanszírozási helyzet romlását nevezték meg, ami a külföldi források kivonásának és a devizaforrások magas árának tulajdonítható. A hitelezési képesség romlását a bankok ekkora hányada utoljára a 2008. szeptemberi válság kitörésekor jelezte.

Drágábbak a lakáshitelek

A lakossági hiteleknél szintén szigorítottak a bankok. Nem a kamatokat emelték elsősorban, hanem magasabb hitelfedezetet és szigorúbb jövedelmi mutatókat követelnek meg. A jelzáloghiteleknél ugyanakkor a kamatok is nőttek 2011 negyedik negyedévében. A kialakult hitelkondíciókkal a bankrendszer jelentős része a prémium szegmensre fókuszál, azaz a magasabb jövedelmű ügyfélkörre, számottevő önerővel, illetve jó minőségű fedezettel - olvasható a jegybanki jelentésben. Az MNB szerint még bizonytalan, hogy ez a banki viselkedés a végtörlesztés átmeneti hatása vagy hosszabb távon is tartósan fennmarad.

Az önkormányzatok igen kockázatosak

Az önkormányzati szegmensben a bankok kockázatvállalási és finanszírozási hajlandósága tovább csökkent. A bankok 80 százaléka ismételten szigorította hitelezési feltételeit. A háttérbeszélgetések során nyilvánvalóvá vált, hogy jelenleg ezt a szegmenst igen kockázatosnak tartják a bankok, aminek következtében továbbra is visszafogott hitelezés várható az önkormányzati szegmensben - áll a jelentésben.