Új csúcsra mehet jövőre az arany

Vágólapra másolva!
Jövő évben történelmi csúcsot üthet az arany a BNP Paribas szerint, de ettől függetlenül csökkenő trendbe fordulhat az árfolyam. Az elemzők szerint 1865 dollár lehet jövő évben a nemesfém átlagára, ami a korábbi előrejelzéshez képest nagyjából 2 százalékkal alacsonyabb várakozás. 2014-ben pedig 1780 dollár lehet az átlagár, ami 14 év után az első éves alapú visszaesés lenne.
Vágólapra másolva!

Módosított aranyár prognózisán tegnap a BNP Paribas. A francia pénzintézet elemzői úgy vélik, jövő évben 1865 dollár lehet az arany átlagára, ami a korábbi előrejelzésükhöz képest közel 2 százalékos csökkentést jelent. Az idei átlagár jelenleg 1668 dollár. Emellett a szakértők szerint jövő évben új történelmi csúcsot is elérhet az árfolyam.

A csúcs eléréséhez az kell, hogy megnőjön a fizikai kereslet az arany iránt, illetve a jegybankok stimulusai is felhajtóerővel bírjanak - vélik az elemzők.

Hosszabb távon ugyanakkor már nem annyira optimista a BNP Paribas. 2014-ben már csökkenő trendbe léphet az instrumentum és 14 év után először csökkenhet éves alapon az arany átlagára. 2014-ben az elemzők számítása szerint 1780 dollár lehet az átlagár.

Az elemzőházak szerint jövőre tovább emelkedhet az arany, de a Goldman Sachs szerint törés lehet a trendben 2013-ban.

Forrás: [origo]