Az idén már nem tárgyalnak a tanárok béréről

Vágólapra másolva!
A kormány több kérdésben is megállapodott a pedagógusok szakszervezetével, de a bérekről már csak jövőre esik újra szó.
Vágólapra másolva!

A legtöbb kérdésben sikerült megállapodásra jutnia a kormánynak a pedagógusok sztrájkbizottságával, ugyanakkor a bértábla emeléséről az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban fognak egyeztetni - derült ki a felek keddi, idei utolsó egyeztetése után.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a találkozó után újságírók előtt azt mondta: az elmúlt hetek egyeztetései során 20 pontban sikerült megállapodni, és végül egy, a szakszervezetek számára nagyon lényeges nyitott kérdés maradt, az, hogy miként számítják a pedagógusok munkaidejét, óraszámát.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: a sztrájkbizottság szakmai kérdésekről tárgyalt, és valóban megállapodás született olyan kérdésekben, amelyek a pedagógusok számára a munkahelyek biztonságát garantálják. Példaként említette, hogy egyezségre jutottak arról, hogy a pedagógusok finanszírozott álláshelyeinek a kiszámítása miként történjen. Kitért arra is, hogy a Híd-program kedvezményezett iskolái a szakiskolák lesznek, valamint lehetőség lesz a kisiskolák esetében az átlaglétszámtól való eltérésre.

Vannak még vitatott pontok, így a pedagógusok túlmunkaszervezése, de ezek mind szakmai kérdések - hangsúlyozta, majd hozzátette: abban maradtak, hogy a sztrájkbizottság 20 százalékos béremelésre vonatkozó igényét az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács hatáskörébe utalják.

A tanácsban ugyanakkor még arról sincs megállapodás, hogy 2013-ban a bérkompenzáció határa hol lesz. Ha 130 ezer forintos összeghatárig kapnak az érintettek bérkompenzációt, akkor a pedagógusokra ez jövőre vonatkozik, és nettó keresetcsökkenést fognak elszenvedni - jegyezte meg az érdekvédő.

Kitért arra is, hogy ha a bérről nem lesz megállapodás a tanácsban, legalább oly módon, hogy ne szenvedjenek el a pedagógusok bércsökkenést, továbbra is fenntartják a sztrájk lehetőségét.