Vágólapra másolva!
Vegyesen teljesítenek az európai részvényindexek az eurózóna pénzügyminisztereinek most kezdődő csúcstalálkozója előtt, melyen a görög hitelrészletről dönthetnek. A befektetőket az amerikai költségvetés problémái is nyugtalaníthatják, és a tengerentúli indexek a bizonytalanság közepette újra dél felé indultak el, tovább hízlalva a múlt héten összeszedett mínuszokat. Itthon a BUX minimális mínuszban fejezte be a kereskedést, melyet főleg a Richter húzott lejjebb.
Vágólapra másolva!

Görög mentőcsomagról dönthetnek Európában

Továbbra sem mutatnak egységes irányt az európai részvényindexek az eurózóna pénzügyminisztereinek most kezdődő csúcstalálkozója előtt, bár kissé dél felé vették az irányt zárás előtt. A befektetőket valószínűleg a reggeli gyengébb ázsiai makro adatok, valamint az amerikai költségvetés körüli problémák is nyugtalaníthatják, így kivárásra játszhatnak a főbb döntések meghozatala előtt.

Mint beszámoltunk róla, hiába szavazta meg a görög parlament a jövő évi költségvetést, és korábban az újabb megszorító csomagot, a várakozások szerint mégis elhalasztják a Görögországnak juttatandó segélycsomag átutalását, mivel a döntéshozók meg szeretnék várni a Trojka (EU, IMF, EKB) jelentését az ország gazdasági helyzetéről. E nélkül viszont komoly bajba kerülhet a görög állam, a jövőhéten ugyanis 5 milliárd eurónyi kötvényt kéne törleszteniük, ami az újabb részlet nélkül lehetetlennek tűnik.

Ezek következtében vegyesen mozognak az indexek, egyedüli kivételként az IBEX mutat jelentősebb esést, melyben a folyamatosan előtérbe kerülő, lehetséges spanyol mentőcsomag körüli pletykák játszhatnak szerepet, melyek szerint egyre távolabb kerül Spanyolország a külső segtíségtől. A többi tőzsde enyhe pluszban vagy enyhe mínuszban tanyázik.

Forrás: [origo]

Az európai szektorok közül az egészégügyi vállalatok teljesítenek gyengébben, 0,4 százalékkal került lejjebb az árfolyamuk, míg a pénzügyi cégek kijöttek a negatív tartományból, és már 0,2 százalékos pluszban mozognak.

A bankpapírok is visszahoztak valamennyit a napközbeni nagyobb mínuszokból, de még mindig rosszul teljesítenek. A Deutsche Bank az 1 százalék feletti mínuszok után, már csak fél százalékos csökkenést mutat, míg a Crédit Agricole részvényei másfél százalékkal kerültek ma lejjebb. Az előbbi társaság jobb gyorsjelentése ellenére, az utóbbi pedig a gyengébb eredmények miatt szerepel pocsékul.

Tovább emelkedik a történelmi csúcsokról a Heineken részvények árfolyama, melyet többek között az elmúlt évek átlagon felüli növekedési ütemének, valamint a nagy növekedési potenciállal kecsegtető délkelet-ázsiai befolyásszerzésnek köszönhet a vállalat.

BMW papírjai nem bírnak kikecmeregni a negatív tartományból, már 1,3 százalékkal került lejjebb az árfolyamuk annak ellenére, hogy a társaság vártnál jobb harmadik negyedéves eredményekről számolt be a múlt héten.

A HeidelbergCem. részvények is gyengébben mozognak, közel 1 százalékot vesztettek értékükből, amivel múlt heti erőteljesebb emelkedésüket korrigálhatják.

BMW (Xetra)

Forrás: [origo]

Enyhe mínuszban a BUX

Elgyengült nap végére a magyar részvényindex, és 0,3 százalékos esésével alulteljesítőnek számít a régióban. Az európai piacokhoz hasonlóan a főbb papírok szintén vegyesen teljesítenek, a MOL a napközbeni pluszokat mínuszokra cserélte, és már fél százalékot veszített értékéből annak ellenére, hogy vaskos negyedéven lehet túl az olajcég.

Az OTP viszont sikeresen kikecmergett a negatív tartományból, és 0,5 százalékos erősödésben zárt.

Richter viszont 2 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, annak ellenére, hogy a Jefferies elemzőház megemelte célárát a társaság papírjaira. A részvények valószínűleg az elmúlt héten látott erősödésüket korrigálják, mivel múlt hét vége fele már másfél éves csúcsán is mozgott az árfolyam.

Magyar Telekom befektetői valószínűleg annak a hírnek örülnek, hogy úgy néz ki, nem lesz negyedik mobilszolgáltató Magyarországon. A részvények fél százalékkal kerültek feljebb.

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star részvények újra 15 százalékos drágulást mutatnak, odatapadva limitárukhoz, többek között a cég kedvezőbb havi jelentési számainak köszönhetően.

Forrás: [origo]

A folytatódó gyorsjelentési szezonban gyenge eredményt vár a Masterplasttól a KBC Securities elemzője. A romló európai kereslet miatt a cég várhatóan a tavalyi év hasonló időszakához képest enyhén csökkenő bevételekről, és jelentősen visszaeső nettó eredményről számolhat be.

Folytatódhat a lejtmenet Amerikában

A munkaszüneti nap ellenére kinyitottak az amerikai piacok, és az átlagosnál alacsonyabb forgalom mellett enyhe gyengülést mutatnak a részvényindexek. A befektetők fókuszában változatlanul az amerikai költségvetési problémák állhatnak, mellyel kapcsolatban pénteken fognak ülésezni a döntéshozók. Obama pénteki beszédében kiemelte, hogy hajlandó a kompromisszumra, és a megoldásnak része kell, hogy legyen a gazdagok keményebb megadóztatása is.

A befektetőket ezen túl a görög helyzet miatti bizonytalanság is nyugtalaníthatja. Az aggodalmak miatt lefelé indultak el a főbb indexek, amellyel folytathatják elmúlt héten megkezdett útjukat délnek. A piacokra ráférne az emelkedés, ugyanis az amerikai tőzsdék a múlt héten június óta a legrosszabb hetet zárva, összességében 2 százalék feletti mínuszokat hoztak össze.

Forrás: [origo]

A technológiai szektor az Apple vezetésével gyengül, ugyanis a legnagyobb kapitalizációjú vállalat újabb 1 százalékkal került lejjebb az elmúlt hetekben összeszedett veszteségei után. Ezzel úgy néz ki, kisebb hangulatromlást okozott, hogy a nagy versenytárs Samsung megemelte az Apple-nek gyártott processzorai árát.

A nyersanyagok közül a WTI olaj fél százalékos gyengülést mutat, amivel úgy tűnik újra megindul a múlt héten látott 85 dolláros árfolyam felé. Az arany nem mutat jelentősebb elmozdulást, továbbra is az 1730 dolláros szinten tartózkodik.

Forrás: [origo]

Yum Brands részvények továbbra is jól teljesítenek, bár a történelmi csúcsokról kicsit lejjebb kerülve a 72 dolláros szinttel küzd az árfolyam. A papír a társaság jobb gyorsjelentése, valamint az ígéretes kínai terjeszkedés híre után kezdett emelkedni.

A Citigroup papírok is erősödnek, és másfél százalékkal kerültek feljebb nyitás után. A társaság részvényei amúgy óriásit zuhantak az elmúlt években, a nemrég leköszönő, korábbi vezérigazgató Vikram Pandit regnálása alatt több mint 90 százalékot vesztettek értékükből. Munkájának elismeréseként a bankszakember egyébként 15 millió dollárt kapott végkielégítésként.

Leucadia National Corp. viszont a nap egyik vesztesének számít, részvényei a Jefferies Group felvásárlásának hírére ugyan emelkedtek, de ez nem bizonyult tartósnak, és már 4 százalékos mínuszt mutatnak.

Citigroup (NYSE)

Forrás: [origo]