Tovább menetel a "baby Berkshire"

Vágólapra másolva!
Száz százalékos részesedést szerezne a Leucadia National Corp. (NYSE), a "baby Berkshire" néven is emlegetett holding vállalat a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Jefferies Group Inc. (NYSE) társaságban. A Wall Street Journal nevüket felfedni nem kívánó forrásokra hivatkozva közölte a hírt, aminek következtében mindkét cég részvényárfolyama emelkedett a pénteki záró értékhez képest.
Vágólapra másolva!

A Leucadia National Corp. előrehaladott tárgyalásokat folytat a Jefferies Group Inc. vállalattal, hogy egyedüli tulajdonossá váljon a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégben. A Jefferies a legnagyobb független befektetési bank az Egyesült Államokban, értékét jelenleg nagyjából 2,9 milliárd dollárra becsülik. A Leucadia már eddig is 28 százalékos részesedéssel bírt a társaságban. Mindkét cég hirdetményben erősítette meg a felvásárlást, aminek következtében 1 Jefferies részvényért 0,81 Leucadia részvényt kapnak a befektetők. A Jefferies értékét 3,59 milliárd dollárra tették, ami 24 százalékos prémiumot jelent a korábbi árfolyamhoz képest.

Jefferies Group Inc. (NYSE)

A széleskörű pénzügyi tevékenységet végző Jefferies olyan iparágakban is jelen van, mint az űrtechnológia, az energia szektor, az egészségügy, a telekommunikáció, vagy éppen a játék- és szórakoztatóipar. Szolgáltatáspalettáján megtalálható a pénzügyi tanácsadás, a vállalatstrukturálás és a vállalat felvásárlások és összeolvadások is.

A Leucadia holdingcég és a Berkshire Hathaway között azért szoktak párhuzamot vonni, mert a Leucadia is igen széles érdekeltségi körrel rendelkezik, ami a tulajdonolt vállalatok tevékenységi körét illeti. A 8 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező holdingcég átlagosan évi 22 százalékos hozamot termelt megalakulása óta. Legnagyobb befektetése a Jefferies mellett a Fortescue Metals Group, ausztráliai vasérc bánya.

Leucadia National Corp. (NYSE)

2001 óta Richard B. Handler, wall street-i veterán vezeti a Jefferies-t, aki sikeresen használta ki a pénzügyi válság okozta leépítéseket, és olyan szakértői csapatot épített maga köré, akik "feleslegessé" váltak más nagy nevű befektetési társaságoknál. Így került a céghez 2009-ben Benjamin Lorello is, aki korábban a UBS AG-t erősítette, jelenleg a Jefferies befektetési banki és tőkepiaci üzletágát irányítja.

A Jefferies bevételei 2007-ben még 1,6 milliárd dollárt tettek ki, 2010-ben már 2,2 milliárd dollárt, az idei várakozások alapján pedig már 2,5 milliárd dollárnál járnak. Természetesen ők is megszenvedték a 2008-ban berobbant jelzálogpiaci válságot, és az Egan-Jones hitelminősítői értékelés rontása után a befektetők is elfordultak a vállalattól. A Leucadia azonban végig kitartott mellettük, és többletforrással segítettek a bajban.