Saját részvényt venne a BP orosz pénzből

Vágólapra másolva!
A Financial Times értesülései alapján legalább 4 milliárd dollárt költene részvény visszavásárlásra a brit olajmamut, a BP. A jelentős nagyságú tranzakciót a BP az orosz Rosnefttől kapott pénzből finanszírozná, melyet a TNK-BP 50 százalékos részesedésének eladásából kap meg.
Vágólapra másolva!

Október második felében derült ki, hogy a korábbi pletykák igaznak bizonyultak a BP orosz érdekeltségének eladásáról. A BP 50 százalékos részesedéssel rendelkezett a harmadik legnagyobb orosz olajcégben, a TNK-BP-ben. A társaság másik 50 százalékát orosz milliárdosok birtokolták. A BP nyáron döntött úgy, hogy kiszáll az üzletből, mivel nézeteltérése volt a partnereivel.

A tárgyalások ősszel kezdődtek meg, végül sikerült a feleknek megállapodniuk. A világ öt legnagyobb olajcége között szereplő BP a negyedéves beszámolójában részletezte az ügyletet. A londoni tőzsdén forgó olajcég 17,1 milliárd dollár készpénzt és 12,84 százaléknyi Rosneft részvényt kap, de 4,8 milliárd dollárért vásárol még 5,66 százaléknyi pakkot a Rosnefttől. A tranzakació végén így 18,5 százalékos részesedése lesz a Rosneftben a BP-nek. Az utóbbi csomagért 12 százalékos prémiumot fizetett a brit olajmamut.

A megmaradü orosz pénzből legalább 4 milliárdot fordítanának a részvények visszavásárlására a Financial Times értesülései alapján, de van olyan elemző, aki 6 milliárd dollárra számít. A TNK-BP pakk eladása után a cég pénzügyi vezetője jelezte, hogy átgondolják, mire fogják fordítani a befolyó pénzt. A pénteki záróárral számolva a piacon lévő papírok 3 százalékát vennék vissza (4 milliárd dolláros ráfordítással számolva). Néhányan viszont úgy vélik, addig nem hajt végre ilyen ügyletet az olajcég, amíg meg le nem zárulnak az olajkatasztrófát érintő perek.

A 4 milliárd dolláros részvény visszavásárlásra maradna még pénze a BP-nek a befolyó 12,3 milliárd dollárból annak ellenére, hogy rekordösszegű, 4,5 milliárd dolláros kártérítést kell fizetnie a cégnek a 2010-es Deepwater Horizon olajkatasztrófa miatt. Azt azért érdemes még megjegyezni, hogy a BP-nek további polgári perekkel kell még a 2010-es katasztrófa miatt szembenéznie. A részvény 2,5 százalékos pluszban mozog, amivel a FTSE 100 egyik vezetőjének számít.

BP (LSE)
BP (LSE)